Jämställdhet och idrott

Skriftlig fråga 2016/17:465 av Eva Lindh (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-07
Överlämnad
2016-12-08
Anmäld
2016-12-09
Svarsdatum
2016-12-14
Sista svarsdatum
2016-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Jämställdhet är en fråga som har diskuteras inom idrottsrörelsen under många år. År 1945 arrangerades den första konferensen för kvinnlig idrott och 1977 antogs ett handlingsprogram för lika villkor för kvinnor och män, flickor och pojkar av idrottsrörelsen. År 2009 antogs idéprogrammet Idrotten vill – ett idéprogram som bland annat tar upp hur idrotten ska arbeta mot ökad jämställdhet och jämlikhet. Förändringen mot mer jämställd idrott går dock alltför långsamt.

Det finns idrotter som har tagit frågan på stort allvar och arbetar aktivt för att idrotten ska kunna bli mer jämställd. Men generellt behöver idrotten göra mer långsiktiga och mer konkreta insatser för att en snabbare förändring ska komma till stånd. Några exempel för att nå längre i jämställdhetsarbetet är att sätta tydliga mål som följs upp, öka kunskapen på olika nivåer samt finna system för en resursfördelning som gynnar en jämställd utveckling.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Hur ser statistiken för flickors och pojkars idrottsutövande ut och vilka insatser avser statsrådet att genomföra för att öka jämställdheten inom idrotten?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:465 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2016/07571/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:465 av Eva Lindh (S) Jämställdhet och idrott

Eva Lindh har frågat mig hur statistiken för flickors och pojkars idrottsutövande ser ut och vilka insatser jag avser att genomföra för att öka jämställdheten inom idrotten?

Frågan om jämställdhet inom idrotten är viktig och jag vill därför tacka frågeställaren för detta bidrag till den pågående diskussionen.

Jag delar frågeställarens uppfattning om förändringen mot en mer jämställd idrott går för långsamt. I 2017 års budgetproposition framhölls därför att regeringen i hela sin politik verkar för en jämn fördelning av makt och inflytande mellan könen och förväntar sig att idrottsrörelsen på olika nivåer ökar sina ansträngningar att nå en jämställd idrott.

Detta tydliga budskap från regeringens sida till Sveriges Riksidrottsförbund ska bl.a. ses mot bakgrund av att vi tyvärr kan konstatera att idrotten inte når sina egna jämställdhetsmål och att flickors deltagande i idrottsverksamhet minskat.

Regeringen beslutade idag att Centrum för idrottsforskning ska genomföra en fördjupad analys av jämställdhet inom idrotten. Analysen ska utgå från det grundläggande målet om kvinnors och mäns lika förutsättningar att utöva idrott och motion. Analysen ska bl.a. omfatta fördelningen av resurser mellan kvinnor och mäns idrottande och motionerande. Fördelningen inom barn- och ungdomsidrotten ska särskilt belysas.

Stockholm den 14 december 2016

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.