Jämställdhet inom idrotten

Skriftlig fråga 2017/18:218 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-02
Överlämnad
2017-11-03
Anmäld
2017-11-07
Svarsdatum
2017-11-15
Sista svarsdatum
2017-11-15
Besvarad
2017-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

När Linköpings FC i slutet av oktober säkrade SM-guldet i damallsvenskan var det med en viss eftersmak. Ett SM-guld i damallsvenskan ger i nuläget inga vinstpengar, medan de svenska mästarna i herrallsvenskan, Malmö FF, garanteras en vinstsumma på 17,5 miljoner kronor. Det ska tilläggas att herrallsvenskan omsätter drygt 2,3 miljarder kronor årligen, medan damallsvenskan omsätter drygt 250 miljoner kronor. Men skillnaden i vinstpengar är stor, och att det över huvud taget inte betalas ut en enda krona till segrarna i damallsvenskan är märkligt.

I Danmark strandade förhandlingarna mellan damlandslaget och det danska fotbollsförbundet, DUB. Damlandslaget har, förutom förbättrade ekonomiska villkor, krävt bättre villkor avseende bland annat resor, boende och träningsfaciliteter. Det danska herrlandslaget har erbjudit sig att hjälpa till men kräver att damerna får samma rättigheter som herrarna har. Situationen har lett till att det danska damlandslaget riskerar uteslutning ur VM-kvalet.

I Norge har man gått före. Där råder numera jämställda villkor mellan dam- och herrlandslaget i fotboll. Detta då herrlandslaget avstått en del av sin pott, vilket gör att damlandslaget från och med 2018 kommer att ha lika bra betalt som herrarna under landslagssamlingar.

Den svenska idrottsrörelsen har under många år haft jämställdhetsmål, men man har misslyckats med att nå dem. På det senaste riksidrottsmötet fastställde man nya mål fram till 2025 samt förändringar av RF:s stadgar. Att även arbeta med de ekonomiska ersättningarna bör vara något som kan prioriteras än högre.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Hur avser socialministern att arbeta tillsammans med idrottsrörelsen för att stärka jämställdheten inom idrotten?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:218 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/06187/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:218 av Saila Quicklund (M) Jämställdhet inom idrotten

Saila Quicklund har frågat mig hur jag avser att arbeta tillsammans med idrottsrörelsen för att stärka jämställdheten inom idrotten.

Den bristande jämställdheten inom stora delar av svensk idrottsrörelse tar sig många olika uttryck och det krävs enligt min mening ett ärligt och fokuserat arbete på ett flertal områden. Inte minst krävs det kunskap om orsakerna till bristande jämställdhet.

Regeringen har därför gett Centrum för idrottsforskning (CIF) i uppdrag att genomföra en fördjupad analys av jämställdheten inom idrotten. Analysen ska utgå från det grundläggande målet om kvinnors och mäns lika förutsättningar att utöva idrott och motion. En central frågeställning ska vara hur olika idrotter utformats, uppfattas och bedrivs samt hur detta påverkar könsfördelningen inom dessa idrotter. Idrotter med hög andel kvinnliga respektive manliga utövare och ledare ska särskilt belysas och en jämförande analys ska göras med idrotter som uppvisar en jämnare könsfördelning. Regeringen bedömer att det är angeläget att synliggöra goda exempel på verksamheter som utvecklat ett bra normkritiskt arbete. Det är av intresse att belysa bl.a. idrottsverksamheter som utvecklat metoder som bryter könsstereotypa normer och skapar bättre förutsättning för barn, unga och vuxna att utveckla sin fulla potential och delta oberoende av kön.

CIF ska redovisa sitt uppdrag i maj 2018 och jag ser fram emot att då kunna fördjupa min redan påbörjade dialog med idrottsrörelsen om jämställdhetsarbetets fortsatta inriktning.

Slutligen vill jag nämna att SISU idrottsutbildarna har fått i uppdrag att lämna förslag till hur de kan arbeta för att integrera kunskap om våldsförebyggande arbetssätt och jämställdhet i utbildningar för idrottsledare och idrottsföreningar, redovisning ska ske till regeringen senast 1 mars 2018.

Stockholm den 15 november 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.