Jämställdhet i bolagsstyrelserna

Skriftlig fråga 2010/11:600 av Nilsson, Jennie (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-06-21
Anmäld
2011-06-21
Besvarad
2011-06-29
Svar anmält
2011-06-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juni

Fråga

2010/11:600 Jämställdhet i bolagsstyrelserna

av Jennie Nilsson (S)

till statsrådet Nyamko Sabuni (FP)

Om man ser till alla bolag på Stockholmsbörsen så ökade andelen kvinnor i styrelserna med 1 procentenhet mellan 2010 och 2011. År 2011 finns 23,9 procent kvinnor i bolagens styrelser. Med denna ökningstakt tar det 26 år till innan vi får jämn fördelning mellan kvinnor och män i bolagsstyrelserna.

En svensk morgontidning har med hjälp av Sis Ägarservice sett hur det ser ut i olika ägarsfärer. Handelsbankssfären är den mest mansdominerade med bara 16 procent kvinnor. Ingen sfär ligger över 30 procent. De ”bästa” är svenska staten med 29 procent och Wallenbergssfären med 29,4 procent.

Jag tror att Sverige kan bättre i fråga om tillvaratagande av kvinnors kompetens i bolagsstyrelserna. Om man utgår ifrån att begåvning och kunskap är jämnt fördelade mellan kvinnor och män så sitter en hög andel mindre kompetenta män i bolagsstyrelserna tack vare att de är män.

Hälften av alla svenska kvinnor, 50 procent, tyckte att Sverige borde införa kvotering till bolagsstyrelser. Nästan lika många kvinnliga styrelseledamöter, 44 procent, var av samma uppfattning. 22 procent av alla kvinnor och 18 procent av landets kvinnliga styrelseledamöter tyckte att kvotering till bolagsstyrelser borde ha varit en valfråga 2010. Det visade två undersökningar från Pricewaterhouse Coopers våren 2010.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta så att vi inte behöver vänta 26 år på att hälften av ledamöterna i bolagsstyrelserna ska vara kvinnor?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:600 besvarad av Statsrådet Nyamko Sabuni

den 29 juni

Svar på fråga

2010/11:600 Jämställdhet i bolagsstyrelserna

Statsrådet Nyamko Sabuni

Jennie Nilsson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta så att det inte ska ta 26 år innan hälften av ledamöterna i bolagsstyrelserna är kvinnor.

Jag är överens med Jennie Nilsson om att det är för få kvinnor i bolagsstyrelserna, och jag tror det är en upprördhet som delas av många.

Jag menar att vi når fler kvinnor i bolagsstyrelserna genom att fler kvinnor tar plats i ledningsgrupper och blir verkställande direktörer. Vi måste se hela karriärstegen. Regeringens utnämningspolitik, som har inneburit att ledande tjänster blir föremål för en mer professionell hantering och utannonsering, har medfört både ökad transparens och en jämnare könsfördelning bland myndighetscheferna. Andelen kvinnor som är vd är visserligen fortfarande relativt låg men jag gläds åt att fler kvinnor har tillträtt som detta i de statligt ägda företagen. De har ökat från 11 procent 2009 till knappt 25 procent 2011.

Regeringen har genom ett antal olika åtgärder även underlättat för näringslivet när det gäller att rekrytera kvinnor till ledande positioner. Som exempel kan jag nämna programmet Styrelsekraft, som syftar till att öka andelen kvinnor på chefspositioner och i styrelser. Ett annat program med likartat syfte är Kvinnors karriärutveckling i staten. Det är dessutom viktigt att ge kvinnorna en chans att tacka ja genom olika åtgärder för att underlätta för kvinnor och män att dela på ansvaret för hem och barn.

Även om jag känner frustration över att näringslivet ännu 2011 är så ointresserat av att ta till vara den kompetens som så många kvinnor besitter, står jag fast vid att lagstiftning inte är den bästa vägen att gå. Ägarna och valberedningarna måste ta sitt ansvar, lyfta blicken och vidga sin rekryteringsbas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.