Jämställda företagsstyrelser

Skriftlig fråga 2008/09:1208 av Jansson, Eva-Lena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-09-07
Anmäld
2009-09-10
Besvarad
2009-09-16
Svar anmält
2009-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 september

Fråga

2008/09:1208 Jämställda företagsstyrelser

av Eva-Lena Jansson (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

I den av riksdagen antagna jämställdhetspolitiken finns bland följande delmål angivet: en jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet.

En utredning, tillsatt av den tidigare socialdemokratiska regeringen, föreslog att börsbolag och statligt helägda företag ska ha högst 60 procent män i styrelserna 2010. Efter att den borgerliga regeringen tillträtt hösten 2006 förpassades kvoteringsförslaget till papperskorgen. Sedan dess har det varit flera riksdagsdebatter kring den bristande kompetens som många börsbolag uppvisar när det gäller jämställda styrelser.

I Norge där man lagstiftat om att andelen män inte får vara större än 60 procent av börsbolagens styrelser, det vill säga kvotering, är andelen kvinnor i styrelserna dubbelt så hög som i Sverige.

Näringsminister Maud Olofsson har uttalat sig i frågan om kvotering så sent som den 2 september där hon säger: Det är inte politikernas ansvar att bolagen har en dålig könsfördelning.

Med utgångspunkt att regeringen har ett kollektivt ansvar för att riksdagens jämställdhetspolitik och dess mål uppnås borde det också vara en politisk fråga om jämn fördelning av makt och inflytande i hela samhället.

Min fråga till näringsminister Maud Olofsson är följande:

Vilka åtgärder är näringsministern beredd att vidta när det gäller börsbolagens styrelser i syfte att ta ansvar för att delmålet, om en jämn fördelning av makt och inflytande, i jämställdhetspolitiken ska kunna uppnås?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1208 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 16 september

Svar på fråga

2008/09:1208 Jämställda företagsstyrelser

Näringsminister Maud Olofsson

Eva-Lena Jansson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta när det gäller börsbolagens styrelser i syfte att ta ansvar för att delmålet, om en jämn fördelning av makt och inflytande, i jämställdhetspolitiken ska kunna uppnås.

I de statligt ägda företagen har vi genom systematiskt och gediget rekryteringsarbete lyckats uppnå jämställda styrelser. 48 procent av samtliga ledamöter i de helägda bolagen är kvinnor och 52 procent är män. 33 procent av alla ordföranden är kvinnor och 67 procent är män. Motsvarande andel i börsbolagen är 19 för ledamöter respektive 4 procent för ordföranden. Styrelsernas utvärderingar visar att de statligt ägda företagens styrelser fungerar mycket bra. De statligt ägda företagen är över lag mycket lönsamma.

Genom att identifiera och rekrytera kompetenta kvinnor till styrelserna i de statligt ägda företagen har vi föregått med gott exempel. Ett flertal av dessa kvinnor har senare valts in i börsbolags styrelser. Vissa privata ägarföreträdare hävdar att det inte finns tillräckligt många kvalificerade styrelsekandidater som är kvinnor. Vi har genom vårt arbete i de statligt ägda företagen slagit hål på den myten.

Regeringen tycker att det är viktigt att öka andelen kvinnor på chefspositioner och i styrelser, i såväl statligt ägda bolag som i privata företag för att få ökad tillväxt och främja Sveriges utveckling. Men det finns andra vägar än tvingande lagförslag för att uppnå förändring.

Jag vill till exempel lyfta fram initiativet Styrelsekraft som ger 200 högt kvalificerade kvinnor tillgång till befintliga styrelsenätverk och möjlighet att vidareutveckla sin kompetens inom styrelsearbete. Jag uppmanar alla  valberedningar i Sverige att använda sig av dessa kvinnor som en resurs.

Forskning, inte minst från USA, visar att diversifierade styrelser bidrar till värdeskapandet. Jag hoppas därför att börsbolagens valberedningar ser till företagens bästa och rekryterar ledamöter som bidrar till diversifierade och jämställda styrelser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.