Jämställd migration

Skriftlig fråga 2019/20:156 av Ebba Hermansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-10
Överlämnad
2019-10-11
Anmäld
2019-10-15
Svarsdatum
2019-10-23
Sista svarsdatum
2019-10-23
Besvarad
2019-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sveriges regering har benämnt sig själva världens första feministiska regering. Som ett led i det har man exempelvis ofta problematiserat de könsskillnader som existerar på bland annat arbetsmarknaden. Detta då man menar att en jämn fördelning mellan kvinnor och män är att föredra. Samma syn verkar dock inte råda när det kommer till migrationen och dess påverkan på könsfördelningen i samhället i stort.

Redan 2015 varnade den numera framlidne professorn Hans Rosling för att könsobalansen inom vissa åldersgrupper i Sverige närmade sig den i Kina. Den enskilt största anledningen till den skeva könsfördelningen är det stora antalet ensamkommande unga män som kommit till Sverige de senaste åren. Ett tydligt exempel är den så kallade gymnasielagen, som öppnade för att omkring 9 000 personer skulle få möjlighet att stanna i Sverige för att studera. Majoriteten av dessa personer bestod av just unga ensamkommande män.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

I vilken grad beaktas jämställdhetsperspektivet när det kommer till utformningen av migrationspolitiken?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:156 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019

/03326/POL

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:156 av Ebba Hermansson (SD)
Jämställd migration

Ebba Hermansson har frågat mig i vilken grad jämställdhetsperspektivet beaktas när det kommer till utformningen av migrationspolitiken.

Regeringen arbetar för att uppnå de jämställdhetspolitiska målen inom alla politikområden, inklusive inom migrationspolitiken. I den nyligen reviderade förordningen (2019:502) med instruktion för Migrationsverket slår regeringen t.ex. fast att Migrationsverket ska jämställdhetsintegrera och utforma verksamheten så att jämställda villkor för kvinnor och män uppnås. Vidare anges i regleringsbrevet till myndigheten att den ska redovisa resultat av de åtgärder avseende jämställdhetsintegrering som vidtagits för att dess verksamhet ska bidra till att uppnå målen för jämställdhetspolitiken.

Ensamkommande barn utgör generellt en mycket liten del av de som kommer till Sverige för att söka asyl. Under den senaste treårsperioden uppgick andelen i snitt till fem procent. När det gäller beviljade uppehållstillstånd till asylsökande och deras anhöriga uppgår andelen kvinnor under samma period till i snitt 37 procent respektive 58 procent. Av de kvotflyktingar som Sverige tog emot under perioden var hälften kvinnor.

Regeringen har tillsatt en parlamentarisk kommitté som ska titta på den framtida svenska migrationspolitiken. I det arbetet finns jämställdhetsperspektivet givetvis med.

Om förslagen som kommittén tar fram har betydelse för jämställdheten mellan kvinnor och män, ska dessa konsekvenser anges liksom hur förslagen påverkar de jämställdhetspolitiska målen.

Stockholm den 23 oktober 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.