Jaime Enrique Gómez bortförande

Skriftlig fråga 2005/06:1382 av Astudillo, Luciano (s)

Astudillo, Luciano (s)

den 6 april

Fråga 2005/06:1382 av Luciano Astudillo (s) till utrikesminister Carin Jämtin (s)

Jaime Enrique Gómez bortförande

På morgonen den 21 mars fördes Jaime Enrique Gómez bort när han var ute och joggade nära nationalparken i Bogotá i Colombia. Jaime Enrique Gómez är en respekterad social och politisk ledare, rådgivare till senator Piedad Córdoba samt medlem i presidentkandidaten Serpas kampanjledning.

Vänstern har alltid utsatts för våld och trakasserier och har ständigt haft svårt att organisera sig och göra sin röst hörd.

Bortförandet är ytterligare ett exempel på att president Uribes politik för ”demokratisk säkerhet” inte är framgångsrik och att situationen i Colombia i dag är fortsatt kritisk. Den ekonomiska och sociala situationen är allvarlig och konsekvenserna av den långvariga konflikten har i första hand drabbat den civila befolkningen. I dag finns det nästan tre miljoner interna flyktingar i landet, mer är 20 % av Colombias befolkning lever under fattigdomsstrecket och tre miljoner barn står utanför skolsystemet. Fackliga, politiska och sociala organisationer bemöts med repression.

Vilket initiativ avser ministern att ta för att tydliggöra Sveriges syn på detta övergrepp?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2006-04-07 Anmäld: 2006-04-07 Besvarad: 2006-04-12 Svar anmält: 2006-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2006-04-12)