IVO:s handläggningstider

Skriftlig fråga 2017/18:1435 av Solveig Zander (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-06-04
Överlämnad
2018-06-07
Anmäld
2018-06-08
Svarsdatum
2018-06-13
Sista svarsdatum
2018-06-13
Besvarad
2018-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Hallengren (S)

 

Det sociala företaget Via Helianthus/Solrosen i Östervåla i Heby kommun driver via en ekonomisk förening omfattande verksamhet genom att skapa sysselsättning, arbetsträning, praktik och dagligverksamhet för den som vill och kan arbeta men som ändå har svårt att få ett arbete. Företaget samarbetar med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan samt med kommunerna Heby, Tierp och Sala. I dag har företaget deltagare från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan samt från individ- och familjeomsorgen och LSS-verksamheten i Heby kommun. Antalet placerade är 47 personer. Företaget bedriver också volontärverksamhet, och har 31 anställda.

Målet med verksamheten är bland annat att skapa goda och utvecklande verksamheter för personer med funktionsvariationer och för dem som efter lång sjukskrivning behöver se att arbetslivet fungerar innan de kan ge sig ut på den öppna arbetsmarknaden. 

Personerna är i sysselsättning/arbetspraktik, dagligverksamhet och arbetsrehabilitering. Uppdraget innebär att tjänsterna ska innehålla förberedande insatser av rehabiliterande, utredande och vägledande karaktär och syfte. Dessutom ska Solrosen utföra de kompletterande insatser som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har ansvar för.

För nästan exakt två år sedan ansökte verksamheten hos IVO, Inspektionen för vård och omsorg, om att bli godkänd som tillståndspliktig verksamhet. Vid ett par tillfällen under dessa två år har IVO hört av sig och sagt att de har så mycket att göra att handläggningstiden kommer att dra ut på tiden. Detta innebär givetvis problem för verksamheten, och väcker oro hos alla som omfattas av verksamheten och för de anställda. Efter två år har nu Solrosen fått avslag på sin ansökan, utan vidare kontakt.

Jag vill fråga statsrådet Lena Hallengren följande:

 

Vilka generella åtgärder vidtar statsrådet för att förbättra hanteringen, det vill säga förkorta de långa handläggningstiderna?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1435 besvarad av Statsrådet Lena Hallengren (S)



S2018//03522/FST

Socialdepartementet

Barn-

äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1435 av Solveig Zander (C)
IVO:s handläggningstider

Solveig Zander har frågat mig om vilka generella åtgärder jag vidtar för att förbättra hanteringen, det vill säga förkorta de långa handläggningstiderna på Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO).

Socialdepartementet för en kontinuerlig dialog med IVO om bland annat myndighetens ärendebalanser och handläggningstider. IVO har arbetat aktivt för att korta handläggningstiderna och har uppgett att beslutskapaciteten under det senaste året fördubblats. IVO har ökat sina personalresurser avsevärt och har genomgått en omorganisering med avsikt att göra handläggningen mer rättssäker och effektiv. IVO menar att effekterna av detta först nu har kunnat börja ta form. Under slutet av 2017 låg handläggningstiden i genomsnitt runt åtta månader och var i april i år nere i sex månader. Myndighetens prognos är att tillståndsärenden framöver kommer att kunna behandlas med en genomsnittstid på fyra till sex månader.

IVO fick en stor arbetsanhopning i samband med flyktingmottagandet 2015 som under lång tid hade effekter på arbetsbelastningen. Därtill kom tillståndskravet som riksdagen beslutade om i mars 2017, för verksamheter som kommuner genom avtal överlämnar till enskild att utföra. En ytterligare reform är den av riksdagen just beslutade, gällande tillståndskrav för enskild verksamhet inom hemtjänst, ledsagarservice, biträde av kontaktperson eller avlösarservice i hemmet. Bedömningen är att myndigheten har de nödvändiga förutsättningarna och resurserna för att kunna hantera dessa reformer och att kunna hålla rimliga genomsnittliga handläggningstider.

Stockholm den 13 juni 2018

Lena Hallengren

–

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.