Israels massaker i Gaza

Skriftlig fråga 2017/18:1314 av Amineh Kakabaveh (V)

Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

”Jag dör hellre stående än lever mitt liv på knä!”. Detta uttalande tillskrivs Emilio Zapata när han stod inför exekutionsplutonen. Samma uttalande kunde ha gjorts av tiotusentals palestinier i Gaza den 14 maj i år. USA:s flytt av deras ambassad till Jerusalem var en uppenbar kränkning av det palestinska folket. Både Israel och islamistiska Hamas är medskyldiga till folkets lidande i Gaza. Folket i Gaza resonerade dock som Zapata. Om de inte hade gjort det hade de sannolikt inte lyssnat till Hamas. Det islamistiska, Iranstödda Hamas förtryck mot det egna folket, särskilt mot kvinnors rättigheter och hbtq-personers rättigheter, har orsakat lidande för folket i Gaza.

Demonstranterna möttes av en kraftfull militär insats av Israel, med prickskyttar och allehanda moderna stridsmedel. Mellan 50 och 60 människor dödades och flera tusen skadades. Kunde inte USA:s militärmakt och underrättelseväsen – som är så avancerat – ha räknat ut att resultatet av USA:s flytt av ambassaden till Jerusalem skulle bli en katastrof? Det är högst otroligt att man inte förstod det. Men USA har, alltsedan staten Israels bildande, fortsatt att trampa på det palestinska folkets rättigheter och använt den israeliska staten som ett imperialistiskt brohuvud i Mellanöstern. Nu är Gaza ett koncentrationsläger. Kan man förvänta sig annat än att människor som lever där tänker som Zapata?

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Ämnar ministern vidta särskilda åtgärder för att förmå staten Israel att respektera palestiniernas rättigheter genom att exempelvis kalla in Israels ambassadör till UD för samtal?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2018-05-17 Överlämnad: 2018-05-18 Anmäld: 2018-05-21 Svarsdatum: 2018-05-30 Sista svarsdatum: 2018-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga