Israels kärnvapen

Skriftlig fråga 2008/09:999 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-06-01
Anmäld
2009-06-01
Besvarad
2009-06-10
Svar anmält
2009-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga

2008/09:999 Israels kärnvapen

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Icke-spridningsfördraget mot kärnvapen (NPT) tillkom 1968 och har 189 signatärmakter. Vid en översynskonferens i FN i New York i maj i år uppmanade USA:s biträdande utrikesminister Rose Gottemoeller Israel och andra kärnvapennationer att ansluta sig till fördraget. Detta avvisades av Israel.

Israel har aldrig erkänt att landet har kärnvapen och vägrar konstant att vare sig förneka eller bekräfta det. Dock råder samstämmighet bland världens kärnvapenforskare och militärer att Israel förfogar över mellan 200 och 300 kärnstridsspetsar. De kan avfyras med stridsflygplan, missiler och sannolikt tyskbyggda ubåtar.

USA:s tidigare president och fredspristagaren Jimmy Carter bekräftade också för ett år sedan att Israel har kärnvapen. Det finns all anledning att tro att USA:s tidigare presidenter har god insikt i den frågan.

Israel har givetvis, som det alltid heter, bara kärnvapen för att kunna försvara sig. Att slå till först ses inte sällan som ett bra sätt att försvara sig. Israel har sedan valet en högerregering med en högerextrem utrikesminister. Mellanöstern är politiskt inne i en period av tilltagande spänning där extrema företrädare vinner mark på bekostnad av företrädare som vill nå försoning och samförstånd.

Vilka krav avser utrikesministern att ställa genom EU på Israel i fråga om landets kärnvapeninnehav och vägran att skriva på NPT?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:999 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 10 juni

Svar på fråga

2008/09:999 Israels kärnvapen

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat mig vilka krav jag genom EU avser att ställa på Israel i fråga om landets kärnvapeninnehav och vägran att skriva på icke-spridningsavtalet, NPT.

Sveriges aktiva politik i frågor som rör nedrustning och icke-spridning, där vi särskilt värnar om ingångna avtal och överenskommelser, är väl känd. Inte minst genom Europeiska unionen verkar Sverige för att förmå alla stater att utan villkor ansluta sig till befintliga avtal.

På svenskt initiativ har EU sedan 2003 en särskild strategi för icke-spridning av massförstörelsevapen. Ett led i strategin är att verka för universell anslutning till internationella avtal på området. Sveriges engagemang i dessa frågor fortsätter, också under det svenska EU-ordförandeskapet.

Israel tillhör de länder som inte anslutit sig till NPT. Frågan kommer regelbundet upp i den politiska dialogen med Israel, där EU uppmanar Israel att ansluta sig till avtalet. EU och Sverige har vidare understrukit att vi ställer oss bakom målsättningen om ett Mellanöstern fritt från kärnvapen och andra massförstörelsevapen, som fastställdes vid NPT:s översynskonferens 1995. Detta budskap, liksom uppmaningen om universell anslutning till NPT, framförde EU åter vid det nyligen avslutade NPT-mötet i New York.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.