Islamism och islamofobi

Skriftlig fråga 2009/10:451 av Eriksson, Birgitta (s)

Eriksson, Birgitta (s)

den 28 januari

Fråga

2009/10:451 Islamism och islamofobi

av Birgitta Eriksson (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Statsrådet har av Säpo beställt en kartläggning av islamistiska miljöer och organisationer. Det är ett delikat uppdrag att dels reda ut vad man menar med islamismen, dels göra en kartläggning utan att den blir en islamofobisk kartläggning av dem som har islam som religion. Termen islamism är ett slags begrepp för politisk islam, men det är svårt att riktigt kunna reda ut om all politisk islam också måste vara extremistisk. Gissningsvis kommer också alla föreningar, moskéer och andra miljöer där människor bekänner sig till islam att kartläggas för att hitta de islamistiska.

 Frågan är också varför inte fundamentalistiska anhängare till andra religioner ska studeras. Om vi ser till övergrepp i familjer mot kvinnor och barn har vi stora mörkertal även bland utövare av andra religioner, till exempel inom kristen fundamentalism. Knutby är ett annat intressant exempel på vad som kan hända i slutna kristna miljöer baserade på enbart etniska svenskar i flera generationer. Det finns tyvärr utifrån terroristrädslan en allmän acceptans för att utsätta muslimer för granskningar som om de riktats mot någon annan religiös grupp skulle väcka stort rabalder.

Hur avser statsrådet att se till att Säpos kartläggning inte skadar religionsfriheten eller understöder islamofobiska stämningar i Sverige?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2010-01-28 Anmäld: 2010-01-29 Besvarad: 2010-02-03 Svar anmält: 2010-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-02-03)