Isis krig mot civila i Syrien och Irak

Skriftlig fråga 2013/14:746 av Amineh Kakabaveh (V)

Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Våldet och kriget eskalerar för var dag i Mellanöstern. Detta till följd av bl.a. inbördeskriget i Syrien samt det sekteristiska kriget mellan olika religiösa och etniska grupper i Irak sedan USA:s invasion av landet. Barns, kvinnors och oskyldiga människors liv går till spillo. Rädsla och skräck breder ut sig i regionen. Antalet flyktingar har ökat.

Vardagen har blivit en mardröm för irakiska och syriska kurder och anda minoritetsgrupper såsom assyrier, syrianer och andra kristna grupper. Många kristna och andra folkgrupper tvingas konvertera till jihadisternas Islam eller måste betala vite. Islamiska staten(IS) mördar, halshugger, våldtar och plundrar med världens goda minne, tycks det.

Enligt FN mördades minst 40 jezdikurdiska barn när Isis tog kontrollen över Sinjar-regionen i Irakiska Kurdistan. Kvinnor och flickor våldtas och mördas dagligen. Dagligen blir jag kontaktad av kvinnor och flickor i olika länder,inte minst i Kurdistan, i Libanon, Rojava-Syrien med flera.

Nu finns det farhågor för att kristna minoriteter förföljs och för utsatthet även i Libanon och Libyen då jihadisterna även har börjat sina operationer i dessa gränsländer. I staden Kuban har kurdiska kvinnor och män på ett enastående sätt kämpat mot jihadisterna. Detsamma har hänt i Kurdistan Irak. Frågan är hur länge omvärlden ska vänta och titta på?

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Vad avser ministern att göra för Sveriges del, genom FN och EU, för att få stopp på Isis krig mot civila i Syrien och Irak?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2014-08-08 Överlämnad: 2014-08-08 Besvarad: 2014-08-22 Sista svarsdatum: 2014-08-22
Svar på skriftlig fråga