Isbrytning till hamnar

Skriftlig fråga 2018/19:8 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-23
Överlämnad
2019-01-23
Anmäld
2019-01-24
Svarsdatum
2019-01-30
Sista svarsdatum
2019-01-30
Besvarad
2019-01-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

För Värmlands del är Vänersjöfarten oerhört viktig för industrin och vår konkurrenskraft, och det är bra att regeringen tidigare beslutat om satsningar på nya slussar. Men fler utmaningar kvarstår för sjöfarten, bland annat isbrytningen i våra sjöar och hav.

Sjöfartsverket ansvarar i dag för isbrytning i Göta älv samt i huvudfarleden i Vänern. Från huvudfarleden in till hamnen är det dock varje hamns ansvar att sköta isbrytningen. Problemet är att sträckan eller området där respektive hamn ansvarar för isbrytningen varierar väldigt. Detta gäller inte bara Vänerhamn utan alla hamnar runt om i landet.

För att ta några exempel handlar det för Karlstads del om tio nautiska mil. För Kristinehamns hamn är det sju nautiska mil och för Lidköping två nautiska mil . Då sträckorna varierar väldigt mellan alla Sveriges hamnar är detta något som påverkar konkurrenskraften mellan hamnarna. Vissa har kostnader på flera miljoner medan en del i stort sett inte har några kostnader alls. Om alla hamnarna hade lika långa sträckor och staten ansvarade för övriga områden skulle konkurrenskraften hamnarna emellan likställas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta med anledning av det som har framförts ovan om isbrytning till hamnar?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:8 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2019/00252/SUBT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:8 av Lars Mejern Larsson (S)
Isbrytning till hamnar

Lars Mejern Larsson har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta gällande att alla hamnar ska ha lika långa sträckor för isbrytning till hamnarna för att likställa konkurrenskraften dem emellan.

Det är riktigt som Lars Mejern Larsson påpekar att det är varje hamns ansvar att sköta isbrytningen inom sitt hamnområde samt att den sträckan varierar. För Värmlands del är Vänersjöfarten viktig för industrin och konkurrenskraften på samma sätt som det är av yttersta betydelse för den svenska industrin i övrigt att isbrytningsverksamheten bedrivs på ett effektivt och rationellt sätt även under de svåraste vinterförhållanden.

Sjöfartsverket ansvarar för att isbrytning utförs i svenska kustfarvatten och på sjövägarna dit, samt i Vänern mellan öppet vatten till havs och de farvatten som är skyddade för havsis, drivis, packis eller liknande ishinder. Sjöfartsverket kan även bestämma om statlig isbrytning av svårare is i Göta älv, Trollhätte kanal, Södertälje kanal, Mälaren och Ångermanälven.

Gränser och ansvarsområden för statlig isbrytning har utarbetats under många år och i samband med utgivandet av Sjöfartsverkets senaste föreskrifter rörande statens isbrytningsverksamhet, fastställdes dessa gränser efter sedvanlig remissrunda hos berörda intressenter.

I områden utomskärs är isen och isrännorna ständigt i rörelse. Isen kan också packas och bilda svårgenomträngliga vallar på ett sätt som inte förekommer i skyddat vatten inomskärs. Kraven på isbrytare för användning utomskärs är alltså mycket större än för att bryta is inomskärs.

Jag ser därför ingen anledning att i dagsläget ändra på principerna för det statliga isbrytaransvaret eftersom det inte skulle vara rationellt att använda Sjöfartsverkets isbrytarresurser till att bryta is inom hamnområdet.

Stockholm den 29 januari 2019

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.