Isbrytare Oden i Antarktis

Skriftlig fråga 2010/11:178 av Sjöstedt, Jonas (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-12-15
Anmäld
2010-12-15
Besvarad
2010-12-22
Svar anmält
2010-12-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 december

Fråga

2010/11:178 Isbrytare Oden i Antarktis

av Jonas Sjöstedt (V)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Sjöfartsverkets isbrytare Oden är denna vinter uthyrd till en forskningsexpedition i Antarktis. Det är självklart viktigt att samhälleliga resurser som isbrytare även kan användas till forskningsändamål. Det är dock inte självklart att det ska ske vid tidpunkter när dessa resurser har som störst nytta för samhället utifrån dess primära syfte.

Det går av naturliga skäl inte att förutse hur nederbörd och temperatur kommer att utfalla under olika år, men det är lika självklart att en isbrytare har sin största nytta i Sverige under vintersäsongen. Det är därför olyckligt att Sveriges kraftfullaste isbrytare inte finns närvarande i svenska vatten under en säsong där behoven är mycket stora.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd:

Avser statsrådet att verka för att Sjöfartsverkets isbrytare i högre grad befinner sig i svenska vatten under vintersäsongen?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:178 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 22 december

Svar på fråga

2010/11:178 Isbrytare Oden i Antarktis

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Jonas Sjöstedt har frågat mig om jag avser att verka för att Sjöfartsverkets isbrytare i större grad befinner sig i svenska vatten under vintersäsongen.

Sjöfartsverket äger fem isbrytare och disponerar dessutom mellan januari och mars vid behov ytterligare tre isbrytare genom ett långtidskontrakt med Rederi AB Transatlantic.

Isbrytaren Oden har under de senaste årens sommarperioder varit uthyrd till Polarforskningssekretariatet enligt ett samarbetsavtal mellan Sjöfartsverket och sekretariatet. I de fall sekretariatet inte utnyttjat sin förhandsrätt till att hyra fartyget har även externa uthyrningar skett.

Isbrytningsverksamheten i Östersjön fungerar totalt sett på ett mycket tillfredsställande sätt och Oden har därför kunnat vara uthyrd för extern verksamhet även vintertid. De senaste fyra vintrarna har Oden varit uthyrd till den amerikanska forskningsorganisationen National Science Foundation för isbrytning och assistans av trafik till forskningsstationen McMurdo på Antarktis. I samband med uppdragen har också genomförts internationella forskningsexpeditioner i samverkan mellan Sverige och USA.

Låt mig exemplifiera det hela: Under den senaste isvintern utnyttjade Sjöfartsverket alla tre isbrytare tillhörande Rederi AB Transatlantic enligt gällande kontrakt och en av dessa har då verkat som ersättare för Oden. Den merkostnad som Sjöfartsverket fick för att ta in en Transatlanticisbrytare som ersättare för Oden under två månader var ca 6 miljoner kronor.

Den totala vinsten för uthyrning av Oden till National Science Foundation var dock, även när hänsyn tagits till extra omkostnader, ca 25 miljoner kronor. Det är här viktigt att betona att intäkterna för de senaste årens uthyrningar har gynnat näringen och verkets verksamhet som helhet.

I dagsläget avser jag inte att ta några initiativ till att isbrytaren Oden i större utsträckning är i svenska vatten vintertid men om isbrytarverksamhetens krav eller behov i Östersjön förändras i framtiden kommer jag självklart att vidta de åtgärder som säkerställer att isbrytningsverksamheten kan tillgodose de krav som krävs för en väl fungerande vintersjöfart.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.