Irak

Skriftlig fråga 2002/03:656 av Astudillo, Luciano (s)

Astudillo, Luciano (s)

den 12 mars

Fråga 2002/03:656

av Luciano Astudillo (s) till utrikesminister Anna Lindh om Irak

Varje dag rycker ett krig mot Irak närmare. Det är svårt att vara hoppfull. Det är svårt att vara hoppfull för att USA:s allians ändrar retorik varje gång diktatorn Saddam Hussein ändå till sist rättar sig efter FN:s vapeninspektörer.

Till sist gick Hussein med på att börja skrota långdistansmissilerna. Inget att bry sig om, utbrast då USA:s allians. Nu talar vapeninspektörerna med ansvariga irakiska vetenskapsmän. Ett spel, utbrister då USA:s allians.

Hans Blix har nyligen gjort en försiktig tolkning att pressen på Hussein är så stor att han nu äntligen börjat samarbeta och anpassa sig till FN:s krav i resolution 1441. Blixt är en fegis, utbrister USA:s allians. Allt tyder på att man redan bestämt sig. Allt tyder på att USA, med vissa allierade om det krävs, kommer att strunta i FN. Allt tyder på att det blir krig.

Regeringen har blivit tydligare. Regeringen har uttalat stöd för Frankrikes och Rysslands initiativ om att ge vapeninspektörerna mer tid. Det är bra.

Min fråga till utrikesministern är:

Vilka ytterligare initiativ avser utrikesministern att ta för att ge det fransk-tyska initiativet sitt stöd?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2003-03-12 Anmäld: 2003-03-12 Besvarad: 2003-03-18 Svar anmält: 2003-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2003-03-18)