IP v6 i statlig förvaltning

Skriftlig fråga 2008/09:222 av Roszkowska Öberg, Eliza (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-06
Anmäld
2008-11-10
Besvarad
2008-11-12
Svar anmält
2008-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 november

Fråga

2008/09:222 IP v6 i statlig förvaltning

av Eliza Roszkowska Öberg (m)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Gemensamma regler för kommunikation krävs för att kommunikationen mellan datorer och andra uppkopplade enheter på Internet kan ske. Dessa regler utgör Internetprotokoll, ip. I dag används framför allt version 4 av Internetprotokollet (IP v4).

Internet Protocol version 6 (IP v6) utvecklades på grund av att antalet möjliga adresser i IP v4 är klart begränsade. IP v4 har med sin 32-bitars adresslängd omkring 4,2 miljarder möjliga adresser, vilket inte är tillräckligt för att ge jordens invånare varsin adress med tillhörande utrustning, som kan önskas kopplas in på Internet. IP v6 löser däremot nämnda problem genom att använda 128 bitar långa adresser. Detta innebär att det totala antalet möjliga adresser blir i det närmaste obegränsat. IP v6 möjliggör fortsatt dynamisk utveckling av Internet, inte minst när det gäller Internet of Things och intelligenta byggnader.

ICANN varnar för att problemet med bristen på ip-adresser blir alltmer akut. Ip-adresserna i IP v4 bedöms ta slut 2010–2011. IP v6 införs nu i olika privata nätverk och framför allt stora företag. För att inte tappa i konkurrenskraft bör statlig förvaltning föregå med gott exempel och förbereda sig inför nästa generations ip-lösningar.

Vilka åtgärder avser statsrådet Mats Odell att vidta i ärendet?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:222 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 12 november

Svar på fråga

2008/09:222 IP v6 i statlig förvaltning

Statsrådet Mats Odell

Eliza Roszkowska Öberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att statlig förvaltning ska föregå med gott exempel och förbereda sig för nästa generations IP-lösningar. Detta med anledning av problemet med den globala bristen på tillgängliga IP-adresser som på sina håll blir alltmer akut.

Regeringen anser att övergången till IP v6 behöver genomföras och arbetar därför, inom ramen för EU-samarbetet, aktivt för en övergång. Införandet av IP v6 är ett gemensamt ansvar för alla aktörer som bidrar till den elektroniska kommunikationen och ett steg som alla operatörer, tjänstetillhandahållare och konsumenter gemensamt behöver ta för att i framtiden kunna förmedla, tillhandahålla respektive konsumera kostnadseffektiva och säkra tjänster av hög kvalitet.

Den statliga förvaltningen har i dag ramavtal inom IT och telekom i vilka säkras, förutom goda villkor och priser, även att lämpliga standarder används. Ramavtalen bidrar till en för offentlig sektor gemensam infrastruktur och att gemensamma funktioner kan etableras. De befintliga ramavtalen för nätverksutrustning innehåller produkter med stöd för IP v6.

I den nu pågående ramavtalsupphandlingen av kommunikationsutrustning efterfrågar staten återigen, produkter med stöd för IP v6. Upphandlingen beräknas vara klar under första kvartalet 2009. Samtliga statliga myndigheter äger rätt att avropa från ramavtalen, så också de kommuner och landsting som via fullmakt anslutit sig till upphandlingen.

Jag vill i sammanhanget också nämna att regeringen sedan den tillträdde 2006 har bedrivit ett målinriktat arbete för att skapa en enkel och effektiv förvaltning.

Frågan om en övergång till lösningar med stöd för IP v6 är en självklar del i det arbetet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.