IOM-rapporten

Skriftlig fråga 2001/02:559 av Ayoub, Magda (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-21
Anmäld
2002-01-29
Besvarad
2002-01-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 januari

Fråga 2001/02:559

av Magda Ayoub (kd) till statsrådet Mona Sahlin om IOM-rapporten

Enligt en färsk rapport från IOM, Internationella organisationen för migration, anser hälften av dem som invandrat från Afrika och Asien att deras etniska bakgrund hindrat dem från att få jobb i Sverige. Av dem med indisk bakgrund är det en fjärdedel som säger sig ha upplevt detta, trots att många av dem är adoptivbarn som vuxit upp i Sverige. Enligt IOM har situationen för flyktingar och asylsökande i Europa förvärrats under hela 90-talet och Sverige är inget undantag. Utöver situationen på arbetsmarknaden har många, enligt uppgift, även utsatts för hot, illa behandling på arbetsförmedlingen eller vägrats inträde på restauranger. Jämfört med en undersökning gjord 1993 har andelen som anser sig diskriminerade på arbetsmarknaden ökat betydligt. De som deltog i undersökningen 1993 anser följaktligen att deras känsla av att höra hemma i Sverige har minskat. Detta är givetvis djupt oroväckande.

Avser statsrådet vidta några åtgärder med anledning av den nyligen presenterade rapporten av IOM?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:559 besvarad av

den 30 januari

Svar på fråga 2001/02:559 om IOM-rapporten

Statsrådet Mona Sahlin

Magda Ayoub har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av en IOM-rapport enligt vilken hälften av de som invandrat till Sverige från Afrika och Asien upplever diskriminering på grund av sin etniska bakgrund. Enligt rapporten upplever många också dåligt bemötande på arbetsförmedlingen eller har vägrats inträde på restauranger.

Arbete mot diskriminering är en av regeringens prioriterade frågor. Regeringen har vidtagit och kommer att vidta flera åtgärder för att förebygga och motverka diskriminering.

I februari 2001 överlämnade regeringen skrivelsen En nationell handlingsplan mot rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering (2000/2001:59) till riksdagen. Till följd av handlingsplanen kommer regeringen inom kort att tillkalla en parlamentarisk kommitté med uppdrag att bl.a. överväga en gemensam lagstiftning mot diskriminering som omfattar alla eller flertalet diskrimineringsgrunder och samhällsområden.

Folkhälsoinstitutet har fått i uppdrag att informera bl.a. näringsidkare inom restaurangbranschen om att utskänkningstillstånd kan dras in om en tillståndshavare i sin restaurangverksamhet, eller anställda i verksamheten, fälls för diskrimineringsbrott.

I januari i år har AMS fått i uppdrag att vidta åtgärder för att motverka diskriminering i arbetsförmedlingarnas verksamhet. AMS ska bl.a. analysera och bedöma riskerna för förekomsten av diskriminering i olika delar av arbetsförmedlingens verksamhet samt tillse att arbetsförmedlare och annan personal inom AMV har tillfredsställande kunskaper om mekanismerna bakom diskriminering och därtill även gällande regler på området, liksom om frågor om mångfald i arbetslivet. AMS ska senast den 1 november 2002 redovisa vilka åtgärder som vidtagits till följd av uppdraget, vad som i övrigt görs för att motverka diskriminering i myndighetens verksamhet samt en plan för det fortsatta arbetet på området.

Regeringen har avsatt fyra miljoner kronor för att stärka det lokala arbetet mot diskriminering.

Vidare ska en särskild utredare bl.a. lämna förslag till hur rådets direktiv 2000/43/EG av den 29 juni 2000 om genomförandet av principen om likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung ska genomföras i Sverige. Direktivet behandlar diskriminering på grund av ras eller etniskt ursprung dels i arbetslivet i vid mening, dels på andra samhällsområden såsom olika typer av sociala förmåner, utbildning samt tillgång till och tillhandahållande av varor och tjänster. Därmed får vi ett effektivskydd mot etnisk diskriminering. Direktivet ska vara genomfört i Sverige senast den 19 juli 2003.

Utöver nämnda insatser finns Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, som en särskild myndighet att motverka och förebygga diskriminering. Med hänsyn till redan planerade och pågående åtgärder för att motverka diskriminering kommer inga särskilda åtgärder att vidtas med anledning av IOM-rapporten.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.