inventering av minlager

Skriftlig fråga 2001/02:835 av Nilsson, Martin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-04
Anmäld
2002-03-12
Besvarad
2002-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 mars

Fråga 2001/02:835

av Martin Nilsson (s) till utrikesminister Anna Lindh om inventering av minlager

På en tidigare fråga svarade utrikesministern att den svenska regeringen menar att man inte generellt kan säga att röjningsskyddade fordons- och stridsvagnsminor är jämförbara med antipersonella minor. Men utrikesministern påpekade också att detta var en känslig fråga i förhandlingarna av Ottawakonventionen, och att resultatet i konventionen blev en kompromiss där röjningsskydd definieras som en anordning avsedd att skydda en mina och som får den att aktiveras "när försök görs att röja minan eller på annat sätt avsiktligt påverka den". Formuleringen "avsiktligt" lades till definitionen för att flera länder ansåg att minor som är försedda med röjningsskydd som detonerar av en persons oavsiktliga handling är antipersonella minor och därför förbjudna under konventionen.

ICBL har uttryckt oro över att parter till Ottawakonventionen inte i tillräcklig utsträckning har uppmärksammat att fordonsminor med röjningsskydd som utlöses av en oavsiktlig handling är förbjudna enligt konventionen. Alla parter till Ottawakonventionen har också uppmanats av den intersessionella kommittén i en rapport inför det tredje partsmötet i Managua i september 2001 att göra en inventering av sina förråd av fordonsminor med röjningsskydd och att identifiera problematiska minor samt best practices, och att sedan rapportera tillbaka.

Är det regeringens avsikt att göra en inventering av Sveriges förråd av fordonsminor försedda med röjningsskydd i syfte att rapportera vilka av dessa som Sverige anser vara tillåtna respektive förbjudna enligt konventionen?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:835 besvarad av

den 14 mars

Svar på fråga 2001/02:835 om inventering av minlager

Utrikesminister Anna Lindh

Martin Nilsson har frågat mig om Sverige kommer att göra en inventering av Sveriges förråd av fordonsminor försedda med röjningsskydd i syfte att rapportera vilka av dessa som Sverige anser vara tillåtna respektive förbjudna enligt konventionen.

Ottawakonventionen förbjuder användning, lagring, produktion och överföring av antipersonella minor. Konventionen tar däremot inte upp de humanitära aspekterna av användningen av fordons- och stridsvagnsminor. Sverige har redan från början stött konventionen och ratificerade den 1998.

Frågan om stridsvagnsminor och fordonsminor regleras rättsligt i Protokoll 2 till 1980 års vapenkonvention, även kallad konventionen för särskilt inhumana konventionella vapen. Staterna har gett en expertgrupp mandat att studera frågan om fordons- och stridsvagnsminor bl.a. med hänsyn till de humanitära aspekterna. Arbetet med att reglera fordons- och stridsvagnsminor bör, enligt regeringens mening också i fortsättningen koncentreras till detta forum.

Regeringen anser att de stridsvagnsminor med röjningsskydd som innehas av Sverige är förenliga med Ottawakonventionen. Regeringen avser därför inte att göra en ytterligare inventering av fordons- och stridsvagnsminor med röjningsskydd.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.