Interpol och plastavfall

Skriftlig fråga 2020/21:10 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-08
Överlämnad
2020-09-09
Anmäld
2020-09-10
Svarsdatum
2020-09-16
Sista svarsdatum
2020-09-16
Besvarad
2020-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Den internationella polisorganisationen Interpol har nyligen publicerat en skrämmande rapport om omfattande illegal handel med plastavfall. Rapporten sträcker sig från år 2018 till i dag och visar att Europa och Nordamerika fortsätter exportera plastavfall till tillväxtländer i Asien som dessvärre inte hanterar avfallet på ett tillfredsställande och miljösäkert sätt. I stället dumpas och bränns plastavfall som vi nogsamt har källsorterat, och vinsten hamnar i fickorna på de kriminella. Detta måste åtgärdas. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att vi globalt ska komma till rätta med denna miljöförstörande kriminalitet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:10 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2020/

01370/R

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:10 av Betty Malmberg (M)
Interpol och plastavfall

Betty Malmberg har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att vi globalt ska komma till rätta med den internationella illegala handeln med plastavfall som Interpol nyligen publicerat en rapport om.

Inledningsvis vill jag understryka att jag delar Malmbergs oro för den illegala handeln med plastavfall, den omdirigering av avfallsströmmar till sårbara länder som Interpol redogör för, och behovet av åtgärder för att komma till rätta med detta stora globala miljöproblem. Detta är anledningen till att regeringen och Naturvårdsverket är mycket aktiva i att tillsammans med EU förbättra bestämmelserna om plastavfall i Baselkonventionen och EU:s avfallstransportförordning (förordning (EG) nr 1013/2006). Arbete pågår på både internationell och nationell nivå.

Avfallshantering och återvinning sker i dag på en global marknad och avfall transporteras över hela världen. Det finns även en illegal sektor, vilket innebär att avfallet inte tas om hand på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt. Illegal hantering av plastavfall är ett globalt problem och därför måste lösningen sökas dels genom att förbättra det internationella regelverket och genomförande på EU-nivå och nationell nivå, dels genom effektiv tillsyn och åtgärder nationellt.

Parterna till Baselkonventionen beslutade 2019 att den globala handeln med plastavfall ska regleras hårdare. Importerande länder, vilka ofta är utvecklingsländer, ska få större möjligheter att stoppa oönskat avfall. Som anges i Interpols rapport är en viktig faktor att de nya bestämmelserna i Baselkonventionen blir korrekt genomförda från och med år 2021. Detta arbete pågår inom EU och förväntas vara genomfört i tid.

Vad gäller överträdelser av EU-rättsakter fastställer medlemsstaterna själva sanktioner. I Sverige är överträdelser av EU:s avfallstransportförordning kriminaliserade genom 29 kap. miljöbalken. Den 1 augusti 2019 trädde ny lagstiftning i kraft som innebär att fler kan dömas för brottet ”otillåten avfallstransport”. Det har också införts en särskild brottsrubricering för grova fall av otillåten avfallstransport som kan ge fängelse upp till sex år och en möjlighet att döma ut straff även när en avfallstransport har anmälts eller godkänts, om anmälan eller godkännandet bygger på oriktiga uppgifter (se prop. 2018/19:79).

En effektiv tillsyn över gränsöverskridande transporter av avfall är centralt. Regeringen har gjort särskilda satsningar på tillsyn över gränsöverskridande avfallstransporter sedan 2018 genom att bland annat länsstyrelserna får extra medel för detta arbete. Avfallsbrottslighetens kopplingar till annan illegal verksamhet och organiserad brottslighet kräver samverkan och effektiva åtgärder inom olika områden. Miljötillsynen behöver kontinuerligt stärkas för att fler miljöbrott ska upptäckas, utredas och straffas.

Regeringen driver även på för en global överenskommelse för plast och för att Sverige på ett ambitiöst sätt ska genomföra EU:s engångsplastdirektiv (direktiv EU 2019/904) med syfte att minska konsumtionen av plast och därmed Sveriges bidrag till mängden plastavfall i världen. Regeringen avser också att bredda Industriklivet för att bl.a. kunna ge stöd för en etablering av ett plastreturraffinaderi i Sverige, vilket skulle kunna minska incitamentet att transportera visst plastavfall till andra länder. Att minimera mängden avfall och förändra konsumtionsmönster är en effektiv åtgärd på lång sikt. Samtidigt fortsätter vi vårt globala arbete med att vidareutveckla Baselkonventionen.

Stockholm den 16 september 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.