Widar Andersson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av att posten påför "speditionsavgifter" på en vara som en privatperson köpt från utlandet via Internet. Widar Andersson har även ställt en fråga till statsrådet Thomas Östros (fråga 1997/98:635), vilken behandlar att den importerade varan beläggs med mervärdesskatt (moms).
När det gäller frågan om postens speditionsavgifter är den intimt sammankopplad med momsfrågan. Jag förklarar sambandet kortfattat, i övrigt hänvisar jag till statsrådet Östros svar.
Vid postorderförsäljning inom EU betalas moms av säljaren och är alltså inbakad i priset från början. Det blir ingen tull på varorna. Varorna räknas som inrikespaket och posten tar inte ut någon extra kostnad för att hantera och lämna ut dessa paket. De gemensamma reglerna inom EU vid import av varor från tredje land, dvs. länder utanför EU, är annorlunda. Varor som importeras per postorder från tredje land skall beläggas med moms och i vissa fall även med tull när de anländer till Sverige. Om en vara förs in i det svenska tullområdet för enskild person skall moms och eventuell tull för försändelsen fastställas enligt gällande tull- och skattelagstiftning. Moms och eventuell tull betalas av posten som sedan tar ut beloppet av kunden.
Posten har därför personal som enbart sysslar med att ta emot och sköta administrationen av ankommande paket. Personalen utför ett flertal uppgifter, bl.a. bedömer de om förtullning skall ske, räknar om varans värde till svenska kronor och ser till att nödvändig importdokumentation finns.
För att täcka kostnaderna för denna hantering tar posten ut en administrativ avgift, en s.k. speditionsavgift om 50 kr exklusive moms (oavsett varans värde). Speditionsavgiften avser således kostnaden för tull- och momshantering.
Jag tror att folk i allmänhet förstår att varan skall beläggas med moms samt att hanteringen innebär kostnader för posten. Det som är allvarligt i sammanhanget är att köparen antagligen inte har tillräcklig information när avtalet görs med säljaren. Den privatperson som köper en bok från t.ex. en Internetbokhandel i USA får inte information om det slutliga priset, dvs. priset inklusive samtliga avgifter som gäller vid transport från USA till Sverige. Köparen behöver inte betala speditionsavgift om samma bok i stället beställs från en Internetbokhandel inom EU. I den fortsatta utvecklingen av elektronisk handel är konsumentinformation därför en mycket viktig fråga.
När det gäller den konkreta frågan, dvs. om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av att posten påför dessa speditionsavgifter, hänvisar jag till att posten sedan mars 1994 är ett aktiebolag. Efter bolagiseringen är det postens ledning som beslutar om avgifter.
Avslutningsvis bör det noteras att det inte råder någon skillnad om transporten från tredje land sker med något annat företag, t.ex. DHL. Kostnaden för hanteringen av tull och moms faktureras även i detta fall till slutkunden. Den administrativa avgift som DHL tar ut är för övrigt också 50 kr exklusive moms, enligt DHL:s tull- och momsavdelning. Mot bakgrund av detta finner jag inte anledning att vidta några åtgärder.