Internationellt avtal om klustervapen

Skriftlig fråga 2006/07:619 av Palm, Veronica (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-08
Anmäld
2007-02-13
Besvarad
2007-02-14
Svar anmält
2007-02-14
Svar anmält
2007-02-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 februari

Fråga

2006/07:619 Internationellt avtal om klustervapen

av Veronica Palm (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den norska regeringen anordnar en internationell konferens i Oslo för att inleda en process med syfte att åstadkomma ett internationellt förbud mot klustervapen.

Konferensen kommer att äga rum inom kort, den 22–23 februari, och ett 40-tal regeringar har inbjudits. Enligt uppgift kommer Sverige att delta. Det finns regeringar som förespråkar omedelbart moratorium liksom ett totalt förbud mot klusterbomber, medan andra regeringar ställer sig mer avvaktande.

Med anledning av ovanstående skulle det vara intressant att få reda på vilken hållning regeringen avser att hålla i diskussionerna om ett framtida internationellt avtal om klusterbomber.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

Vilken hållning avser ministern att ha i dessa diskussioner?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:619 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 14 februari

Svar på fråga

2006/07:619 Internationellt avtal om klustervapen

Utrikesminister Carl Bildt

Veronica Palm har framhållit att norska regeringen inom kort anordnar en internationell konferens i Oslo för att inleda en process med syfte att åstadkomma ett internationellt förbud mot klustervapen och därefter ställt frågan om vilken hållning jag har i diskussionerna om ett framtida internationellt avtal om klusterbomber.

Låt mig först säga att den svenska regeringen, liksom många andra, är oroad över utvecklingen beträffande effekterna av klusterammunition. Erfarenheterna senast från kriget i Mellanöstern denna sommar har stärkt denna oro. Det finns därför anledning att närmare överväga hur problemen bäst ska lösas.

Klusterammunition är i sig inte förbjuden men användningen av ammunitionen och tillhörande vapensystem är underkastad de allmänna regler som den internationella humanitära rätten uppställer, inte minst vad gäller försiktighetsåtgärder vid attack, principerna om distinktion mellan civila och militära mål och om proportionalitet.

Frånsett allmänna regler kan det finnas behov av specifika regler för olika vapentyper. 1980 års FN-konvention om konventionella vapen (CCW) har tillkommit just i syfte att ge möjlighet att förbjuda eller annars reglera användningen av vissa sorters vapen. Liksom andra internationella regler på humanitärrättens område bygger CCW på en balans mellan militära och humanitära intressen. I detta konventionsarbete har Sverige över åren haft ett starkt engagemang men staterna har haft ganska olika uppfattning inom CCW när det gäller hur man bäst kan hantera problemen med klusterammunition. Det är också detta som ligger bakom det norska initiativet till en särskild konferens i Oslo den 22–23 februari.

Sverige kommer tillsammans med ett fyrtiotal andra stater och internationella organisationer att delta i Oslo. Konferensens syfte är att diskutera hur man på bästa sätt ska komma till rätta med de humanitära problem som orsakas av klusterammunition. Uppföljningen av denna konferens och andra möten om klusterammunition som kommer att äga rum i år och senare får visa i vilken omfattning det finns anledning och är möjligt att reglera eller förbjuda vissa typer av klusterammunition.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.