Internationella idrottsevenemang

Skriftlig fråga 2011/12:171 av Sandberg, Gunnar (S)

Sandberg, Gunnar (S)

den 23 november

Fråga

2011/12:171 Internationella idrottsevenemang

av Gunnar Sandberg (S)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Stora internationella evenemang intresserar många inte bara där de genomförs. Det är roligt, viktigt och inspirerande för ett land med stora tävlingar som får internationell uppmärksamhet.

Trots att konkurrensen om att stå som värd för stora internationella mästerskap har blivit hårdare har Sverige lyckats bra. Men vi behöver bli ännu bättre på att vinna hem stora evenemang till Sverige.

Östersund stod som värd för skidskytte-VM 2008 där staden tillsammans med Skidskytteförbundet visade ett proffsigt genomförande och fick högsta betyg. Skidskytteförbundet, Östersund och Region Jämtland har beslutat att även söka VM för 2017. Om mindre orter tillsammans med små idrottsförbund ska ha möjlighet att anordna stora evenemang där konkurrensen ökar för varje år behövs dock ett ekonomiskt stöd från statens sida, på samma sätt som finns exempelvis i Norge.

Regeringen har tidigare uttalat att extra resurser motsvarande Handslaget fortsatt ska ställas till idrottens förfogande och att Sverige aktivt ska verka för att få fler stora internationella idrottsevenemang till vårt land. Ekonomiskt innebär denna typ av evenemang alltid risker och händelser kan inträffa som inte går att förutse. Därför behövs en idrottsfond öronmärkt till stora internationella evenemang som förbunden kan söka medel ur om ekonomin inte håller.

Är idrottsministern beredd att se över möjligheten att inrätta en idrottsfond öronmärkt till stora internationella idrottsevenemang?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2011-11-23 Anmäld: 2011-11-23 Besvarad: 2011-11-30 Svar anmält: 2011-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2011-11-30)