Internationella förskolor

Skriftlig fråga 2016/17:655 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-16
Överlämnad
2017-01-16
Anmäld
2017-01-17
Svarsdatum
2017-01-25
Sista svarsdatum
2017-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Alla världens länder konkurrerar om att attrahera nya, och behålla befintliga, talanger. Samtidigt är kompetensrörligheten över gränserna i sig viktig. För att kunna vara en relevant aktör på denna globala kunskapsmarknad är det viktigt att Sverige över tid erbjuder konkurrenskraftiga och förutsägbara villkor för talanger, experter, forskare och företag. Då ökar också förutsättningarna för utländska investeringar i Sverige.

Minst lika viktigt för att attrahera internationell kompetens är goda livsvillkor i form av tillgång till bostäder, jobb till medföljande och inte minst: barnomsorg och engelskspråkiga skolor. Moderaterna välkomnade därför den proposition om internationella skolor som riksdagen röstade om i riksdagen under senhösten 2015. Den utvecklar möjligheten för kommuner att driva internationella skolor, förtydligar regelverket och ser till att det också blir klart och tydligt hur detta ska drivas och göras.

Detta är både god utbildningspolitik och god näringspolitik. Attraktiviteten för att placera sitt företag här i Sverige, eller att söka anställning här, stiger när ens barn också får möjlighet att gå i en skola med en läroplan som matchar det land man kommer ifrån eller som passar en väl.

Däremot utelämnade regeringen och dess proposition de internationella förskolorna helt. Detta är mycket olyckligt, eftersom även familjer med barn i förskoleålder behöver goda villkor för att vilja söka sig till Sverige. I den riksdagsdebatt som behandlade internationella förskolor uppmanade Moderaterna därför regeringen att återkomma med ett förslag som förbättrade förutsättningarna även för de internationella och engelskspråkiga förskolorna. Detta har Moderaterna även framfört i direkta samtal med regeringen. Regeringen svarade att sådana förändringar skulle behöva utredas vidare.

Sedan dess har det nu gått nästan ett 1 ½ år och regeringen verkar fortfarande inte ha startat någon utredning för att underlätta för internationella och engelskspråkiga förskolor.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

När avser ministern och regeringen att initiera en utredning eller vidta de åtgärder som möjliggör och klargör för engelskspråkig förskoleverksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:655 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Dnr U2017/00166/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:655 av Camilla Waltersson Grönvall (M) Internationella förskolor

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig när jag och regeringen avser att initiera en utredning eller vidta de åtgärder som möjliggör och klargör för engelskspråkig förskoleverksamhet.

Jag delar Camilla Waltersson Grönvalls ståndpunkt att det är angeläget att skapa förutsättningar för att Sverige ska kunna få kvalificerad utländsk personal inom t.ex. forskning och utveckling, i näringslivet och inom den diplomatiska kåren.

Sveriges internationella konkurrenskraft och internationella relationer är beroende av möjligheten att rekrytera internationella nyckelmedarbetare inom akademi, näringsliv och diplomati och av att attrahera utländska företag att etablera verksamheter i Sverige. Dessa efterfrågar ofta skolor med en internationell inriktning. I syfte just att möjliggöra att sådan utbildning kan komma till stånd i ökad utsträckning, även med en kommunal huvudman lämnade regeringen i september 2015 en proposition om internationella skolor.

En bra förskola lägger grunden för barns fortsatta lärande oavsett bakgrund. Regeringen menar att det är viktigt att erbjuda bra förskoleutbildning till alla, även till de familjer som tillhör målgrupperna för internationella skolor.

Alla förskolor inom skolväsendet regleras i 8 kap. skollagen (2010:800). Det är viktigt att peka på de möjligheter att utveckla barns modersmål som finns här. I 8 kapitel, 10 § skollagen sägs att förskolan ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål.

I läroplanen för förskolan, , (Lpfö 98) finns bestämmelser om språkets betydelse för barnets lärande och utveckling som individ. Där anges också att förskolan ska sträva efter att varje barn som har ett annat modersmål än svenska utvecklar sin kulturella identitet och sin förmåga att kommunicera såväl på svenska som på sitt modersmål. Förskolan ska arbeta med att utveckla barnens modersmål. Det finns heller inga hinder att till exempel ha engelskspråkiga inslag i verksamheten. Det finns idag flera sådana förskolor.

Det är i detta sammanhang viktigt att framhålla förskolans syfte och uppdrag, som skiljer sig påtagligt från den undervisning som ges barn i länder som har betydligt tidigare skolstart än i Sverige. Att reglera internationella förskolor som undervisar i enlighet med en internationell eller ett annat lands läroplan för barn i förskoleåldern är därför en större fråga än bara vilket språk som ska användas i verksamheten. Regeringen har idag inga planer på att ändra gällande regelverk för detta.

Stockholm den 25 januari 2017

Gustav Fridolin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.