Internationella adoptioner för samkönade par

Skriftlig fråga 2020/21:1317 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-15
Överlämnad
2021-01-17
Anmäld
2021-01-19
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Det har nu gått många år sedan samkönade par enligt svensk lag fick möjlighet att adoptera. Samtliga adoptionsförmedlare i Sverige måste vara godkända och tar emot skattepengar för att finansiera sin verksamhet.

Av ca 2000 internationella adoptioner som svenska adoptionsförmedlare har förmedlat sedan 2010 har endast en eller ett fåtal varit till samkönade par. Två länder som under de senaste fem åren legat högt upp bland internationella adoptioner till Sverige är Sydafrika och Colombia enligt Adoptionscentrum, Sveriges största förmedlare av internationella adoptioner.

Sydafrika och Colombia är också de enda länder som svenska adoptionsförmedlare arbetar med som godkänner samkönade adoptionsföräldrar enligt lag.

Ett hundratal internationella adoptioner sker årligen till Sverige, från hela världen. Men de flesta länder tillåter inte samkönade adoptionsföräldrar, exempelvis Sydkorea, Indien och Serbien som samtliga legat högt upp bland internationella adoptioner till Sverige.

För att möjliggöra att samkönade par har samma möjligheter att adoptera som den svenska lagen föreskriver bör regeringen utreda ifall samkönade par diskrimineras av svenska adoptionsförmedlare eller deras lokala partner vid adoptioner.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Vad ska statsrådet göra för att samkönade par i Sverige ska ha bättre möjligheter till adoption?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1317 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

S2021/ 00610 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1317 av Robert Hanna (L)
Internationella adoptioner för samkönade par

Robert Hanna har frågat jämställdhetsministern samt ministern med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation om vad statsrådet ska göra för att samkönade par i Sverige ska ha bättre möjligheter till adoption. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är tyvärr allt för få länder som godkänner samkönade par som adoptivföräldrar vid internationella adoptioner. Sverige bedriver ett långsiktigt nationellt och internationellt arbete för att stärka såväl barnets rättigheter som hbtqi-personers lika rättigheter. Bland annat har regeringen nyligen beslutat om en handlingsplan för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. I Sverige har samkönade par sedan 2003 rätt att prövas som adoptivföräldrar för att gemensamt adoptera ett barn.

1997 ratificerade Sverige 1993 års Haagkonvention om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner, som även är inkorporerad i svensk rätt. Grundläggande i konventionen är att staterna har ansvar för att barnets bästa beaktas i varje del av adoptionsprocessen. Vidare är det enligt konventionen centralmyndigheten i ursprungslandet som ansvarar för att fastställa huruvida den tänkta placeringen är till barnets bästa. Därmed blir ursprungslandets syn på vad som är barnets bästa avgörande för vilka krav som ställs på dem som vill ansöka om att adoptera ett barn från det landet.

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF, är Sveriges centralmyndigheten för internationella adoptioner och tillsynsansvarig för landets auktoriserade adoptionsorganisationer samt för de länder, del av länder eller adoptionskontakter som organisationerna får förmedla barn från eller genom. En auktoriserad organisation är skyldig att tillhandahålla internationell adoptionsförmedling åt sökande som har medgivande att ta emot ett utländskt barn för adoption. Skyldigheten gäller bl.a. under förutsättning att organisationen har en kontakt i utlandet som den kan förmedla ansökan till. En sökande som anser att en adoptionsorganisation felaktigt har vägrat att förmedla en adoptionsansökan kan få saken prövad av MFoF.

Stockholm den 27 januari 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.