Internationell medling

Skriftlig fråga 2015/16:914 av Agneta Gille (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-03
Överlämnad
2016-03-03
Anmäld
2016-03-04
Svarsdatum
2016-03-16
Sista svarsdatum
2016-03-16
Besvarad
2016-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sverige har en stolt historia av att vara en viktig del i fredsprocesser runt om i världen. Landet har varit en ledande nation i internationell medling. Folke Bernadotte, Dag Hammarskjöld och Olof Palme var alla nära förknippade med sådana insatser.

Vi var också framstående i fråga om kärnvapen och nedrustning, där Alva Myrdal och Inga Thorsson var legendariska. Det har bedrivits forskning om detta, inte minst vid Uppsala universitet.

Nu och i framtiden kommer det att finnas ett behov av professionell medling för hållbara fredsprocesser. Våra grannländer, Finland och Norge, är i dag ledande när det gäller medlingsinsatser. Norge har en särskild enhet för medling med ett tjugotal personer anställda. Finland har skapat ett särskilt institut under ledning av Nobelpristagaren Martti Ahtisaari.

Sverige bör vara ett land i framkant när det kommer till internationell medling. Det arbetet ska vi göra med vetskapen om att när kvinnor deltar i fredsprocessen ökar sannolikheten för att ett fredsavtal sluts.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är:

Vilka initiativ har utrikesministern i åtanke för att åter ge Sverige en roll i internationell medling och göra oss till en likvärdig partner med våra nordiska grannländer?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:914 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:914 av Agneta Gille (S) Internationell medling

Agneta Gille har frågat mig vilka initiativ regeringen tar för att stärka Sveriges profil inom internationell medling.

I en tid kännetecknad av tilltagande konflikt, flyktingströmmar och extremism, delar jag Agneta Gilles syn att Sverige behövs som en aktiv, orädd och konstruktiv aktör för internationell fred och säkerhet. Regeringen satsar därför långsiktigt på internationell medling och driver på för en starkare koppling mellan utveckling och fred, ett ökat engage-mang för att lösa konflikters grundorsaker samt en stärkt roll för kvinnor i fredsprocesser. Det är bland annat på denna grund som

Sverige kandiderar till FN:s säkerhetsråd.

Kvinnors effektiva deltagande i fredsprocesser utgör en central komponent i regeringens feministiska utrikespolitik. Forskning visar

att inkluderande fredsprocesser ökar sannolikheten för att fredsavtal sluts och upprätthålls. Regeringen har därför tillsammans med Folke Bernadotteakademin tagit initiativ till ett kvinnligt svenskt medlar-nätverk, som efter två år ska stå redo att bistå fredsprocesser världen över. Arbetet med medlingsnätverket lanserades vid ett högnivåmöte i Stockholm i december 2015. Mötet samlade några av världens främsta fredsmedlare med erfarenheter från fredsprocesser i Filippinerna, Jemen, Afghanistan, Uganda, Nepal, Sudan och Liberia. Vid mötet deltog även representanter från civilsamhället, FN och EU.

Det svenska kvinnliga medlarnätverket utgör även del i ett nordiskt kvinnligt medlarnätverk. Operativt bidrar Sverige bland annat genom stödet till kvinnors effektiva deltagande i de syriska fredssamtalen. Multilateralt stöds även andra insatser inom FN, EU, OSSE och AU.

European Institute of Peace (EIP) är en självständig institution som stödjer EU:s arbete med internationell medling och dialog. Institutet tillkom på initiativ av Sverige och Finland och är fullt operativt sedan 2015. Ordförande i institutet är Staffan de Mistura. EIP fyller redan en viktig funktion i situationer där EU har begränsade möjligheter att agera och ett antal medlingsprojekt i konfliktområden genomförs nu av institutet. Även inom den Europeiska utrikestjänsten (EEAS) har medlingsarbetet utvecklats, vilket Sverige stödjer.

För att skapa mer ändamålsenliga förutsättningar för svenskt engage-mang inom internationell medling, har Folke Bernadotteakademin fått i uppdrag av regeringen att utreda Sveriges samlade medlingskompetens. Ett svar emotses under våren 2016.

Även UD:s organisation anpassas för att mer ändamålsenligt hantera breda säkerhetsutmaningar i närområdet och globalt.

Stockholm den 16 mars 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.