Till innehåll på sidan

Instrument för en restriktiv alkoholpolitik

Skriftlig fråga 2011/12:532 av Oskarsson, Christina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-04-18
Anmäld
2012-04-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2012-04-26
Besvarad
2012-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 april

Fråga

2011/12:532 Instrument för en restriktiv alkoholpolitik

av Christina Oskarsson (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Regeringen aviserade i en promemoria om skatter vid förra vårpropositionen (2011) att den ville höja tobaks- och alkoholskatterna. Förslagen försvarades under våren av folkhälsoministern. Förslaget på höjd alkoholskatt togs dock inte upp i budgetpropositionen 2012. Lite halvkvädet sades att man kanske skulle återkomma i frågan.

I den skattepromemoria som nu föreligger, våren 2012, finns inte något förslag om höjda alkoholskatter. Uppenbarligen har statsrådet övergivit tanken på höjda alkoholskatter som ett instrument för bättre folkhälsa och minskad alkoholförbrukning. Statsrådet Borg, som våren 2011 lite klämkäckt tyckte att folk inte ska röka eller supa utan arbeta i stället, har uppenbarligen ändrat uppfattning om alkoholförtäringen.

Mot bakgrund av vilka omständigheter och fakta har statsrådet ändrat uppfattning i fråga om alkoholskattens betydelse som ett instrument för minskad alkoholförtäring?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:532 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 26 april

Svar på fråga

2011/12:532 Instrument för en restriktiv alkoholpolitik

Finansminister Anders Borg

Christina Oskarsson har, mot bakgrund av att det i den skattepromemoria som nu föreligger, våren 2012, inte finns något förslag om höjda alkoholskatter, frågat Maria Larsson av vilka omständigheter och fakta hon har ändrat uppfattning i fråga om alkoholskattens betydelse som ett instrument för minskad alkoholförtäring.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det övergripande målet för regeringens alkoholpolitik är att främja folkhälsan genom att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar. Den totala konsumtionen av alkoholvaror minskar när skatten ökar, vilket innebär att de alkoholrelaterade problemen minskar. Höjd skatt på alkohol påverkar därmed konsumtionen och kan utgöra ett led i främjandet av förbättrad folkhälsa.

Mot bakgrund av att det ekonomiska läget i vår omvärld var mycket osäkert valde regeringen att i statens budget för 2012 avvakta med förslag vad gäller ett flertal av regeringens reformambitioner, samt höjning av alkoholskatten. Förslaget om höjning av alkoholskatten är remitterat i samband med förra årets skattepromemoria och behöver därför inte remitteras ytterligare en gång.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.