inspelning av indisk film i Sverige

Skriftlig fråga 2004/05:1707 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-24
Anmäld
2005-05-24
Besvarad
2005-05-31
Svar anmält
2005-05-31
Besvarad
2005-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 maj

Fråga 2004/05:1707

av Lars-Ivar Ericson (c) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om inspelning av indisk film i Sverige

Bollywood är samlingsnamnet för den indiska filmindustrin som producerar ca 1 000 filmer om året och med en årsomsättning på 15 miljarder. Flera av dessa filmer spelas in i andra länder och många länder har på olika sätt sökt kontakt med indiska filmbolag: I länder såsom Nya Zeeland och England är det regeringspolitik att uppmuntra till samarbete med Bollywood och i juli förväntas Italien underteckna ett avtal om filmsamarbete med Indien. Förutom de inkomster som de indiska filminspelningarna medfört för olika länder så har de även genererat en växande turistström från Indien. Sverige kan erbjuda många miljöer som borde kunna vara av intresse för indiska filmskapare.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att underlätta för inspelning av indisk film i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1707 besvarad av

den 1 juni

Svar på fråga 2004/05:1707 om inspelning av indisk film i Sverige

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att underlätta för inspelning av indisk film i Sverige.

Ett av målen med nuvarande filmpolitiska insatser är att upprätthålla och utveckla det internationella utbytet och samarbetet på filmområdet. Det är något jag vill ytterligare betona i filmpolitiken under kommande år. Det internationella produktionssamarbetet bidrar generellt sett både till att öka mångfalden i filmutbudet och till att öka de samlade resurserna för produktion och distribution av film. Internationella samproduktioner med utländska huvudproducenter förläggs också i allt högre grad till Sverige. Här har insatserna på regional och nationell nivå för att främja regional filmverksamhet spelat en viktig roll. Enligt uppgift från det regionala produktionscentrumet Film i Väst kommer ett tjugotal internationella samproduktioner med svenska bolag som part att förläggas till Västra Götaland under 2005 och 2006.

När det gäller att främja inspelningen av indisk film i Sverige spelar den svenska regeringen och berörda myndigheter, institutioner och organisationer redan i dag en aktiv roll. Vi ser vi nu också en intressant och lovande utveckling på området.

Den första indiska filminspelningen i Sverige ägde rum sommaren 2004. Exportrådet var aktivt involverat i förberedelserna kring detta projekt. I min dåvarande roll som näringsminister träffade jag också filmens regissör och producent, Romesh Sharma, för att diskutera förutsättningarna för inspelning av indisk film i Sverige. I oktober 2004 genomfördes ett svenskt-indiskt filmseminarium i Mumbai, ett samarbete mellan Sveriges ambassad i New Delhi, Sweden Film Commission och indiska samarbetspartner. I april i år följdes detta upp av ett besök i Sverige av indiska filmproducenter. Det finns enligt uppgift planer på nya indiska filminspelningar även i år. Så sent som vid filmfestivalen i Cannes i maj i år stod Sweden Film Commission och Svenska Filminstitutet värdar för ett särskilt arrangemang med inbjudna indiska gäster, i syfte att knyta ytterligare kontakter mellan branschfolk i våra respektive länder. Jag medverkade själv i egenskap av utbildnings- och kulturminister vid detta arrangemang.

För mig är det angeläget att fortsatt främja arbetet för att fler utländska filmproducenter ska upptäcka de många fördelar som finns med att spela in film i vårt land. Det gäller såväl indiska filmproducenter som filmproducenter från andra länder i vår omvärld.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.