Inskränkt yttrandefrihet i Turkiet

Skriftlig fråga 2019/20:1725 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-02
Överlämnad
2020-07-03
Besvarad
2020-07-17
Sista svarsdatum
2020-07-17
Svarsdatum
2020-07-17
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den turkiske auktoritäre presidenten Recep Tayyip Erdoğan lovar nu att skärpa regeringens kontroll över sociala medier. Detta efter att hans svärson och dotter fått utstå förolämpningar på Twitter. Nu vill Erdoğan ta kontrollen över, alternativt släcka ned, sociala medier i landet.

När presidenten talade med medlemmar i sitt eget parti upprepade Erdoğan att hans parti ska införa nya förordningar för att kontrollera användningen av sociala medier, och tillade att en ökning av "omoraliska handlingar" på plattformarna under de senaste åren beror på bristande regler. Han sade att sociala medieföretag ska tvingas utse företrädare i Turkiet för att svara på lagliga förfrågningar, som han menar för närvarande ignoreras.

Det är uppenbart att Erdoğan försöker strypa yttrandefriheten i landet ännu mer för att undgå kritik mot hans styre.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser utrikesministern att vid samtal med sin turkiska motsvarighet göra någon markering mot Turkiets planerade inskränkningar i yttrandefriheten?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1725 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1725 av Björn Söder (SD)

Inskränkt yttrandefrihet i Turkiet

Björn Söder har frågat mig om jag vid samtal med min turkiska motsvarighet avser göra någon markering mot Turkiets planerade inskränkningar i yttrandefriheten.

Regeringen ser med djup oro på utvecklingen i Turkiet. Det gäller inte minst respekten för mänskliga rättigheter, demokratin och rättsstatens principer. Yttrandefrihet, fria och oberoende medier, tillgång till information, samt att journalister och mediearbetare kan utöva sitt arbete är grundläggande för ett fungerande demokratiskt samhälle. Detta framför vi kontinuerligt till turkiska företrädare i Stockholm, Ankara och på andra ställen vi möts.

Genom reformstödet till Turkiet stödjer Sverige det turkiska civila samhället, media och andra aktörer som arbetar för stärkt skydd av mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Regeringen är även pådrivande när det gäller att uppmärksamma kränkningar av mänskliga rättigheter i Turkiet i multilaterala fora, såsom i OSSE. Därutöver har Sverige tagit upp den negativa utvecklingen vad gäller yttrande- och mediefriheten i Turkiet under Covid-19 inom ramen för EU-arbetet.

Stockholm den 17 juli 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.