Till innehåll på sidan

Inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter i Spanien

Skriftlig fråga 2013/14:291 av Karlsson, Sara (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-01-10
Svar anmält
2014-01-13
Anmäld
2014-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga

2013/14:291 Inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter i Spanien

av Sara Karlsson (S)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

Enligt uppgifter i medierna antar Spanien i dag (den 20 december 2013) lagstiftning som innebär inskränkningar i yttrande- och demonstrationsfriheten. Exempelvis ska handlingar som ”förolämpar staten” förbjudas, och demonstrationer utan tillstånd ska kunna vålla stora bötesbelopp.

Spanien är inte ensamt om att tumma på demokratiska principer. Vi har sett en liknande utveckling i andra EU-länder, exempelvis i Ungern. Men exemplet Ungern har vållat större offentlig debatt och försök till agerande från EU-kommissionen. Hittills har utvecklingen i Spanien inte renderat några större reaktioner, åtminstone inte något som kommit till allmänhetens kännedom.

Min fråga till statsrådet är därför:

Vilka initiativ tar statsrådet och den svenska regeringen för att på EU-nivå uppmärksamma och agera mot denna urholkning av demokratin?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:291 besvarad av Statsrådet Birgitta Ohlsson

den 10 januari

Svar på fråga

2013/14:291 Inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter i Spanien

Statsrådet Birgitta Ohlsson

Sara Karlsson har frågat mig vilka initiativ jag och den svenska regeringen tar för att på EU-nivå uppmärksamma och agera mot den urholkning av demokratin som hon menar att förslaget till ny lag om samhällets säkerhet, som antogs av den spanska regeringen den 29 november 2013, innebär.

Jag delar den oro som uttryckts av internationella människorättsorganisationer kring förslaget till ny lag. Den svenska regeringen noterar dock att förslaget fortfarande är under behandling och kan komma att genomgå förändringar innan det föreläggs det spanska parlamentet.

Regeringen utgår ifrån att en sådan eventuell lagändring sker i enlighet med den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna och EU:s fördrag. Jag avser att i kommande bilaterala kontakter med min spanske kollega ge uttryck för den svenska hållningen enligt ovan.

Värnandet om de mänskliga fri- och rättigheterna, såväl inom som utom den europeiska unionen, är en prioritet för den svenska regeringen. Inom unionen förs sedan en tid en övergripande diskussion om hur respekten för dessa värden kan stärkas ytterligare. Regeringen arbetar aktivt tillsammans med andra medlemsländer inom EU för att få till stånd en effektiv granskning för att syna hur medlemsländer respekterar de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen. Låt mig till detta lägga den avgörande betydelse som Europarådet och Europadomstolen för mänskliga rättigheter har. Genom domstolen har enskilda personer möjlighet att föra upp klagomål om brott mot mänskliga rättigheter till rättslig prövning och länder är skyldiga att rätta sig efter utslagen i Europadomstolen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.