insatser för de glömda barnen

Skriftlig fråga 2002/03:829 av Samuelsson, Marianne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-22
Anmäld
2003-04-24
Besvarad
2003-04-29
Svar anmält
2003-04-29
Besvarad
2003-04-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 april

Fråga 2002/03:829

av Marianne Samuelsson (mp) till statsrådet Morgan Johansson om insatser för de glömda barnen

Det beräknas att i varje skolklass finns två eller tre barn som lever i missbrukarhem. 300 000 barn i vårt land växer upp i familjer där de på grund av missbruk tvingas ta ett tungt ansvar för sin familj och sin uppväxt. Statistiskt vet vi att denna grupp barn också är extra utsatta för att hamna i eget missbruk. Barnen har hittills fått mycket lite stöd av samhället därför har de också blivit kallade "de glömda barnen".

2001 avsatte riksdagen 100 miljoner kronor som under tre år skulle fördelas för arbete bland de glömda barnen. Länsstyrelserna fick ansvar för att ta emot ansökningar för fördelningen av pengarna. Ett syfte var att stimulera kommunerna att se de glömda barnen och tillsammans med frivilligorganisationerna ta ett större ansvar för dessa barn. Många kommuner visar sig ha haft svårt att få balans i sina sociala budgetar och har därför beslut om att nya verksamheter inte får startas. Kommunerna har därför inte kunnat bidra med egna medel och därför inte planerat för verksamhet bland de glömda barnen. Det finns dock frivilligorganisationer som har eller vill starta aktiviteter för de glömda barnen. De har i många fall fått besked av länsstyrelserna att de inte får söka av projektpengarna då kommunerna är de som måste ansöka om pengarna. Med ett sådant agerande från länsstyrelserna riskerar de av riksdagen avsatta medlen för de glömda barnen inte komma dessa barn till del.

Min fråga till statsrådet är, vad kommer statsrådet att göra för att de avsatta pengarna ska komma de barn till del som de var avsedda för?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:829 besvarad av

den 29 april

Svar på fråga 2002/03:829 om insatser för de glömda

Statsrådet Morgan Johansson

Marianne Samuelsson har frågat mig vad jag kommer att göra för att de avsatta pengarna till verksamhet för barn till missbrukare ska komma de barn till del som de var avsedda för.

I propositionen Skatten på vin (prop. 2000/01:144) uttalade regeringen att ytterligare resurser bör tillföras arbetet mot alkoholens skadeverkningar. Med anledning härav har riksdagen beslutat att anslaget 14:8 Alkohol- och narkotikapolitiska åtgärder för budgetåret 2001 ska tillföras 50 miljoner kronor (TB II), 25 miljoner kronor för budgetåret 2002 och 25 miljoner kronor för budgetåret 2003. Dessa nya resurser är enligt propositionen avsedda för insatser för barn till missbrukare och barn i familjer där våld och övergrepp mellan vuxna förekommer och utgör ett led i arbetet med att förverkliga den nationella handlingsplanen för att förebygga alkoholskador. Medlen bör fördelas av länsstyrelserna i enlighet med direktiv som utarbetas av regeringen.

Den 24 januari 2002 utbetalade regeringen sammanlagt 75 miljoner kronor och 25 miljoner kronor den 6 februari 2003 till länsstyrelserna fördelade efter befolkningsstorlek och avsedda för insatser för barn till missbrukare och barn i familjer där våld och övergrepp mellan vuxna förekommer. Medlen ska enligt regeringens direktiv för fördelningen av medlen i första hand användas för att stödja ny eller befintlig verksamhet av permanent natur. Medlen fördelas av länsstyrelserna efter ansökan från kommuner eller kommuner i samarbete med organisationer. Kommunens eller organisationens egen insats bör motsvara minst halva kostnaden.

På nationell nivå ska enligt direktiven Socialstyrelsen tillsammans med Statens folkhälsoinstitut ha till uppgift att i samverkan med länsstyrelserna följa upp och utvärdera hur anvisade medel används. Statens institutionsstyrelse, Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet är viktiga samarbetspartner i detta arbete liksom de kommittéer som tillsatts för genomförandet av den nationella handlingsplanen för att förebygga alkoholskador och den nationella narkotikahandlingsplanen. Socialstyrelsen ska senast den 30 juni 2003 till Socialdepartementet redovisa hur de 75 miljoner kronorna för 2002 har använts och vilka effekter som har erhållits av medlens användning. Användningen och effekterna av de 25 miljonerna för 2003 ska Socialstyrelsen redovisa senast den 30 juni 2004.

Eftersom medlen i första hand är avsedda att under tre år stödja ny eller befintlig verksamhet av permanent natur ansåg regeringen det viktigt att frivilligorganisationer som var intresserade att söka medel gjorde ansökan i samförstånd med kommunen. En sådan ordning skulle bättre garantera uppbyggnaden av permanenta verksamheter som kunde fortsätta även sedan de statliga medlen hade upphört.

Enligt information från länsstyrelserna hade länsstyrelserna den 31 december 2002 sammanlagt beviljat 50 578 917 kronor för avsedda verksamheter i olika kommuner. Detta får anses vara ett bra resultat med tanke på den korta tid som förflutit sedan medlen i praktiken fanns tillgängliga för ansökan. I många kommuner har det enligt min information fungerat bra för frivilligorganisationer att göra gemensamma ansökningar med kommuner. Först sedan Socialstyrelsen till Socialdepartementet har redovisat hur medlen för 2002 har använts och vilka effekter som har erhållits av medlens användning är jag därför beredd att diskutera eventuella åtgärder i frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.