Till innehåll på sidan

Insatser för att stödja forskningen i Södertälje

Skriftlig fråga 2011/12:608 av Nylund Watz, Ingela (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-05-30
Anmäld
2012-05-30
Besvarad
2012-06-07
Svar anmält
2012-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 maj

Fråga

2011/12:608 Insatser för att stödja forskningen i Södertälje

av Ingela Nylund Watz (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Drygt tre månader har nu gått sedan Astra Zeneca kom med beskedet att lägga ned forskningsenheten i Södertälje. Beslutet innebär att ca 1 100 anställda blir utan jobb i en del av Stockholmsregionen som redan är hårt drabbad av arbetslöshet. Förutom de 1 100 direkt berörda innebär avvecklingen av forskningsenheten att hundratals fler jobb är i fara inom service- och tjänstenäringarna i Södertälje.

Behovet av snabba besked och konkreta insatser är stort för att inte viktig kompetens och högkvalitativa resurser skall gå förlorade och för att möjliggöra nya arbetstillfällen. I en interpellationsdebatt med näringsministern den 4 maj 2012 framkom det att ett antal insatser från regeringen planeras för att stödja den omställning som nu är nödvändig i Södertälje och södra Stockholmsregionen. Flera av dessa har fått ett gott mottagande, till exempel förslaget att tillskapa två nya forskningsinstitut inom Life Science i Södertälje.

Mot bakgrund av ovanstående blir min fråga till näringsministern:

När avser ministern och regeringen att lämna besked om konkreta förslag för att stödja det omställningsarbete som nu är nödvändigt i Södertälje och södra Stockholmsregionen?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:608 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 7 juni

Svar på fråga

2011/12:608 Insatser för att stödja forskningen i Södertälje

Näringsminister Annie Lööf

Ingela Nylund Watz har frågat mig när jag och regeringen avser att lämna besked om konkreta förslag för att stödja det omställningsarbete som nu är nödvändigt i Södertälje och södra Stockholmsregionen.

Jag har redan i ett interpellationssvar den 4 maj till Ingela Nylund Watz redogjort för en del av de aktiviteter som har vidtagits med anledning av Astra Zenecas avveckling av sin forskningsverksamhet i Södertälje, däribland de åtgärder som de näringspolitiska myndigheterna Tillväxtverket och Verket för innovationssystem samt Almi Företagspartner AB i samarbete med Länsstyrelsen i Stockholms län nu genomför. Dessa omfattar följande åtgärder:

·         Nyföretagar- samt affärs- och innovationsrådgivning för personer som är uppsagda från AstraZeneca.

·         Produkt- och affärsutveckling i små och medelstora företag inom regionen – varor och tjänster.

·         Stöd genom rådgivning till internationalisering i små och medelstora företag inom regionen.

·         Innovationscheckar för utveckling av små och medelstora företag.

Eventuella ytterligare åtgärder diskuteras nu inom ramen för det förlängda samordningsuppdrag regeringen gav till Lars Leijonborg.

Som Ingela Nylund Watz är medveten om pågår ett intensivt arbete inom Regeringskansliet med den kommande forsknings- och innovationspropositionen. Där kommer regeringens samlade förslag inom forskning och innovation att presenteras.

Avslutningsvis vill jag säga att regeringen arbetar aktivt för att förbättra det generella näringslivsklimatet genom att utforma spelregler och ramvillkor så att start och utveckling av företag och entreprenörskap i allmänhet främjas. En rad insatser har redan gjorts och arbete pågår inom flera områden, bland annat regelförenkling, trygghetssystem, kapitalförsörjning, skatter, konkurrens, entreprenörskaps- och innovationsfrämjande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.