Innovationsforskning

Skriftlig fråga 2005/06:1926 av Hellquist, Solveig (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-07-17
Besvarad
2006-07-31
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 juli

Fråga 2005/06:1926 av Solveig Hellquist (fp) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Innovationsforskning

I dag finns flera universitet i Sverige som satsar på innovationsforskning, till exempel KTH, Chalmers tekniska högskola, Lunds, Linköpings och Mälardalens universitet. I Norrland däremot lyser innovationsforskningen med sin frånvaro. Målet med forskningen är till exempel att på sikt öka antalet uppfinnare som kan ta fram nya produkter för tillverkning, försäljning och export. En nödvändighet för ett litet land som Sverige som i dag är utsatt för hård konkurrens i en globaliserad värld.

År 2005 var ett rekordår i fråga om patentansökningar runtom i världen. Antalet kinesiska patentansökningar ökade exempelvis med 44 %. Sverige ligger fortfarande på tio-i-topp-listan, men är enligt PRV det enda land bland de tio bästa där antalet ansökningar gått ned under fem år i rad. Vi behöver mer än någonsin ta vara på vår tids entreprenörer genom att skapa ett bra klimat för företagsamma och kreativa personer så att deras initiativkraft och uppfinningsrikedom kommer Sverige till del. Vi kan inte passivt se på att duktiga forskare väljer att flytta till andra länder, att duktiga utländska forskare väljer bort Sverige eller att privata företag väljer att lägga sina forskningspengar i andra länder.

Min fråga till ministern är:

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att Mittuniversitetet och andra norrländska universitet ska bli attraktiva lärosäten för innovationsforskning för hela Norrlands tillväxt och utveckling?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1926 besvarad av

den 31 juli

Svar på fråga 2005/06:1926 om innovationsforskning

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Solveig Hellquist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Mittuniversitetet och andra norrländska universitet ska bli attraktiva lärosäten för innovationsforskning för hela Norrlands tillväxt och utveckling.

Sverige är ett av de länder i världen som satsar mest statliga resurser på forskning. Det är mycket angeläget att forskningsresultat som lämpar sig för utveckling av nya produkter, tjänster och arbetsmetoder har bästa möjliga förutsättningar att utvecklas. Sverige är mycket framgångsrikt i dessa avseenden vilket inte minst kan ses i vår världsledande produktivitetsutveckling och höga tillväxt. Även när det gäller antalet patent placerar sig Sverige i världstopp, även om detta är ett trubbigt mått, eftersom man med ökad professionalism många gånger kan nå bättre resultat med ett väl utformat patent i stället för ett stort antal av sämre kvalitet.

Innan jag går vidare till att besvara Solveig Hellquists fråga vill jag understryka att forskningens frihet är av överordnad betydelse, och att principer om forskningens frihet, att fritt välja problem, metoder och publicering, inte får inskränkas på något sätt. Regering och riksdag styr endast i övergripande termer forskningens omfattning och inriktning vid de enskilda lärosätena. Däremot har regeringen vidtagit ett flertal åtgärder för att stärka innovationsverksamheten vid svenska högskolor och universitet.

I den forskningspolitiska propositionen Forskning för ett bättre liv (prop. 2004/05:80) framhöll regeringen att det är mycket angeläget att universitet och högskolor fortsatt utvecklar de delar av innovationssystemet som finns i och kring lärosätena. Regeringen aviserade därför bland annat att lärosätena skulle ges i uppdrag att utarbeta handlingsplaner för kommersialisering av forskningsresultat och tekniköverföring och att dessa handlingsplaner även borde rymma aktiviteter för att systematiskt utveckla och främja tekniköverföring mellan universitet och högskola och näringsliv.

Sådana uppdrag gavs till lärosäten med naturvetenskapligt, tekniskt och medicinskt vetenskapsområde i regleringsbrev för 2006. Det innebär att alla tre universiteten i Norrland har detta uppdrag. Handlingsplanerna inkom till regeringskansliet den 19 juni och regeringen avser att återkomma i budgetpropositionen för 2007 med rapportering om handlingsplanerna. Regeringen bedömde i propositionen att lärosätena inom ramen för resursförstärkningen om totalt 521 miljoner kronor under perioden 2005@2008 bör avsätta medel för arbete med kommersialisering av forskningsresultat i enlighet med handlingsplanerna.

Regeringen har också i den senaste forskningspolitiska propositionen anfört att det är viktigt att holdingbolagen tillsammans med berörda aktörer ges förutsättningar för att fortsätta utveckla goda miljöer för kommersialisering och därmed förbättra de processer som syftar till marknadsintroduktion av innovationer från universitet och högskolor. Systemet med holdingbolagen behöver enligt regeringens uppfattning ses över i syfte att åstadkomma en organisation som kan utnyttja de befintliga resurserna mer effektivt och som samtidigt kan erbjuda samtliga lärosäten tillgång till ett holdingbolags tjänster. Därför har regeringen utsett en särskild förhandlare som ska utreda och efter samråd med berörda aktörer föreslå hur en effektivare struktur av holdingbolag kan bildas. Förslaget ska vara baserat på en analys av de befintliga holdingbolagens verksamhet och ekonomiska situation liksom på lärosätenas arbete med kommersialisering och tekniköverföring.

Det pågår som framgår mycket i syfte att stärka innovationskraften och utvecklingen ytterligare på högskolor och universitet runtom i landet.

Mittuniversitetet är ett tydligt exempel på hur viktiga regionala högskolor är för utvecklingen och tillväxten i en region. Den socialdemokratiska regeringen har under hårt motstånd från de borgerliga under lång tid arbetat med att bilda och bygga ut de regionala högskolorna.

Regeringen vill fortsätta att prioritera dessa frågor och satsa på den högre utbildningen och forskningen. Det är beklagligt att den borgerliga alliansen följt Folkpartiets exempel och nu bland annat vill ta bort 750 befintliga utbildningsplatser från Mittuniversitetet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.