Inkludering av barn med särskilda diagnoser

Skriftlig fråga 2018/19:722 av Kadir Kasirga (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-06-05
Överlämnad
2019-06-06
Anmäld
2019-06-10
Svarsdatum
2019-06-12
Sista svarsdatum
2019-06-12
Besvarad
2019-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Vi har alla varit barn och vi har alla olika minnen av vår barndom, både fina minnen men även minnen som vi helst skulle vilja bli av med. Det kan handla om att man blev mobbad eller att man som 17-åriga Mio Crona på grund av sin adhd-diagnos inte får åka på scoutläger tillsammans med sina kompisar, enligt medieuppgifter.

Den 13 maj 2019 publicerade Aftonbladet en artikel om Mio Crona som har blivit nekad av scouterna att åka på världsscoutjamboreen i USA.

Scouterna har väldigt bra och inkluderande verksamheter för barn och unga. Det är också en verksamhet som får bidrag från Mcuf och Postkodlotteriet. Det är viktigt att det offentliga stöttar verksamheter som arbetar för inkludering och är öppna för alla barn oavsett bakgrund. Det är också viktigt att det offentliga uppmuntrar organisationer som scouterna att fortsätta med aktiviteter som står för inkludering och mångfald.

Mot denna bakgrund vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vad kan ministern göra för att barn som Mio Crona och andra unga oavsett bakgrund ska kunna vara inkluderade i organisationer som scouterna?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:722 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)




Svar på fråga 2018/19:722 av Kadir Kasirga (S)
Inkludering av barn med särskilda diagnoser

Kadir Kasirga har frågat mig vad jag kan göra för att barn som Mio Crona och andra unga oavsett bakgrund ska kunna vara inkluderade i organisationer som scouterna.

Målet för regeringens ungdomspolitik är att alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina egna liv och inflytande över samhällsutvecklingen. En prioriterad del inom ungdomspolitiken är ungas fritid och organisering.

Ett särskilt ansvar i genomförandet av ungdomspolitiken har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som bl.a. har i uppdrag att utifrån ungdomars olika förutsättningar och levnadsvillkor bidra till att ungdomar etablerar sig i arbets- och samhällslivet, och att verka för att ungdomar har meningsfulla och utvecklande fritidsaktiviteter. För att stödja barns och ungas självständiga organisering finns en förordning (2011:65) om statsbidrag till barn- och ungdomsorganisationer utifrån vilken MUCF fördelar bidrag. Bidraget kan bara lämnas till organisationer som är självständigt och demokratiskt uppbyggda och i sin verksamhet respekterar demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering. Bidraget har unga med funktionsnedsättning som en särskild målgrupp. Regeringen har även gett Myndigheten för delaktighet i uppdrag att kartlägga insatser för hur en aktiv fritid för personer med funktionsnedsättning främjas lokalt och regionalt (S2019/01379/FST).

Jag vill också understryka att ett fritt och självständigt föreningsliv är en bärande del av vårt demokratiska styrelseskick. En viktig princip är föreningars och organisationers självständighet i förhållande till staten.

Stockholm den 12 juni 2019

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.