Införselkvoter

Skriftlig fråga 2006/07:1284 av Adolfsson Elgestam, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-31
Anmäld
2007-05-31
Besvarad
2007-06-07
Svar anmält
2007-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 maj

Fråga

2006/07:1284 Införselkvoter

av Carina Adolfsson Elgestam (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Under valrörelsen var det parti som folkhälsoministern företräder mycket aktivt när det gällde att Sverige skulle få rätt att återinföra betydligt restriktivare införselkvoter för alkohol än vad vi har i dag. I regeringsställning tycks intresset dock ha svalnat. Det intryck man får är att folkhälsoministern väljer att hänvisa till andra departement när frågan aktualiseras. Men självklart måste detta vara ett ärende som i högsta grad rör folkhälsoministerns ansvarsområde.

Jag vill därför fråga:

Vad är statsrådet beredd att göra för att Sverige ska få rätt att införa restriktivare införselkvoter för alkohol?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1284 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 7 juni

Svar på fråga

2006/07:1284 Införselkvoter

Statsrådet Maria Larsson

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig vad jag är beredd att göra för att Sverige ska få rätt att införa restriktivare införselkvoter för alkohol.

Inledningsvis vill jag betona att jag inte har ändrat uppfattning i denna fråga. Jag är fortsatt djupt oroad över den höga alkoholkonsumtionen och dess negativa konsekvenser för folkhälsan. Jag menar att den stora alkoholinförseln med kraft måste bekämpas eftersom den sannolikt starkt bidrar till smuggling och illegal vidareförsäljning till framför allt ungdomar. 

I dagsläget verkar det svårt att få stöd för ett förslag om att ge ett enskilt land rätt att införa egna och mer restriktiva införselkvoter eftersom det skulle anses utgöra ett direkt hinder för den fria rörligheten av varor på den inre marknaden. Sverige har tidigare blockerat förhandlingarna om det så kallade cirkulationsdirektivet genom krav på en halvering av de så kallade indikativa nivåerna  (Några införselkvoter i egentlig mening existerar inte inom EU.)

Det viktigaste vi i dag kan göra är att se till att den lagstiftning vi har fungerar.  Detta har inte minst aktualiserats av EG-domstolens dom som gör det möjligt att importera alkohol genom Internethandel. Först och främst måste vi få ut budskapet att man måste betala svensk skatt för de varor som importeras genom Internethandel. Detta har EG-domstolen slagit fast i en tidigare dom från i höstas i det så kallade Joustramålet.

Vi måste därtill aktivt arbeta för att skapa allianser med andra länder där omfattande införsel och smuggling utgör stora problem. Vi kan lära av hur andra länder nationellt hanterar denna problematik. Vi har också en viktig uppgift att informera om och förklara för övriga EU-länder hur de nuvarande reglerna drabbar oss och ökar våra alkoholskador.

För att minska införseln och bekämpa den illegala vidareförsäljningen är det också viktigt att intensifiera insatserna nationellt. Polisen och tullen har sedan flera år i uppdrag att samarbeta för att bekämpa smugglingen och den illegala alkoholhanteringen. Myndigheterna har gjort en kartläggning och tagit fram en handlingsplan för arbetet. Det finns framgångsrika lokala projekt som bör ges vidare spridning.

Även om tullens organisation och arbetsmetoder i första hand är en fråga för finansministern så är det min avsikt att noga följa hur arbetet med handlingsplanen utvecklas för att kunna föreslå ytterligare åtgärder om så krävs.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.