Införsel av alkohol

Skriftlig fråga 2016/17:469 av Eva Lindh (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-07
Överlämnad
2016-12-08
Anmäld
2016-12-09
Svarsdatum
2016-12-14
Sista svarsdatum
2016-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Illegal införsel av alkohol i bussar har alltmer uppmärksammats. Inte minst i Östergötland där Polismyndigheten har kunnat kartlägga och göra tillslag där mycket stora mängder har kunnat föras in i Sverige.

Det handlar om organiserade bussresor med bussresenärer som fått betalt för att maskera en brottslig införsel. Detta kan fungera eftersom regleringen av hur stor mängd varje enskild person kan föra in i landet för så kallat privat bruk är otydlig.

De kontroller och tillslag som Tullverket och Polismyndigheten har gjort visar följande:

– Det är en mycket stor mängd alkohol som förs in i landet på detta vis – alkohol som i hög grad säljs vidare till unga personer som har svårt att få tag på alkohol på annat sätt. Vinsterna för den som organiserar inköpsresorna är stora.

– Lagstiftningen är i dagsläget otillräcklig för att kunna bekämpa den illegala införseln. Det är svårt att kunna bevisa om alkoholen är till för privat bruk eller för illegal försäljning. Ett par domstolsärenden har inneburit att orimligt stora mängder alkohol godtas som personligt bruk av alkohol.

Regeringen har gett Tullverket i uppdrag att i samverkan med andra myndigheter kartlägga hur införsel av alkohol och tobak sker och föreslå eventuella förändringar på området.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Avser statsrådet att ta initiativ för att försvåra den illegala införseln av alkohol genom att begränsa införselkvoterna?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:469 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2016/07577/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:469 av Eva Lindh (S) Införsel av alkohol

Eva Lindh har frågat mig om jag avser ta initiativ för att försvåra den illegala införseln av alkohol genom att begränsa införselkvoterna.

Jag vill inleda med att hålla med Eva Lindh om att illegal hantering av alkohol ska beivras. Både Polismyndigheten och Tullverket har viktiga roller och arbetar också med att motverka alkoholrelaterad brottslighet.

De så kallade införselkvoter som refereras till i frågan är i själva verket referensnivåer för privat införsel av alkohol. Dessa anges i punktskattedirektivet (rådets direktiv 2008/118/EG). Det är helt riktigt att de referensnivåer som anges i direktivet innebär att personer kan föra in en inte obetydlig mängd alkohol i Sverige. Regeringen anser att en sänkning av referensnivåerna skulle kunna underlätta arbetet mot illegal hantering av alkohol eftersom dessa utgör ledning för bevisningen om personer för in stora mängder alkohol som kan misstänkas vara avsedda för annat än privat bruk. Regeringen bedömer dock att det i dagsläget inte finns tillräckligt stöd bland EU:s medlemsländer för att förändra dessa referensnivåer.

Det hindrar dock inte Sverige från att agera. Som Eva Lindh nämner, har Tullverket, Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket i uppdrag att analysera hur samverkan dem emellan kan förbättras för att förhindra illegal hantering av punktskattepliktiga varor. Uppdraget ska redovisas till regeringen i oktober 2017.

Samtidigt som vi inte ska underskatta denna problematik, ska vi heller inte överskatta den. Under 2015 uppgick den totala alkoholkonsumtionen i Sverige till 9,17 liter ren alkohol per invånare 15 år och äldre. Den smugglade alkoholen stod för 0,50 liter, vilket kan jämföras med 0,47 liter 2014. Smugglingen står alltså för en mycket liten del av den totala alkoholkonsumtionen.

Att skydda barn och unga från alkoholens skadeverkningar är grundbulten i det alkoholförebyggande arbetet. Därför är det väldigt glädjande att ungdomars alkoholbruk minskar och denna positiva utveckling fortsätter även 2016. När ungdomar tillfrågas var den alkohol de druckit kommer ifrån så anger de allra flesta att den kommer från Systembolaget. Samtidigt vet vi att Systembolagets ålderskontroll fungerar väl. Därför är det fortsatt viktigt att minska ungdomars tillgång till alkohol genom att arbeta gentemot föräldrar, äldre syskon och kamrater.

Ekonomisk vinst är drivkraften bakom den alkoholrelaterade brottsligheten. Det är inte ungdomarna som bär denna verksamhet utan här har vi alla ett ansvar.

Stockholm den 14 december 2016

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.