Information om friskolor

Skriftlig fråga 2016/17:1397 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-15
Överlämnad
2017-05-16
Anmäld
2017-05-17
Svarsdatum
2017-05-24
Sista svarsdatum
2017-05-24
Besvarad
2017-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Två av tre kommuner har en fristående grundskola, och fristående förskola finns i åtta av tio kommuner. Siffrorna visar tydligt att friskolor är populära hos elever och föräldrar, men inställningen till friskolor varierar från kommun till kommun. Enligt skollagen ska alla kommuner informera vårdnadshavare och elever om utbildning i förskolor, förskoleklasser, grundskolor, grundsärskolor, fritidshem, gymnasieskolor och gymnasiesärskolor och om sådan pedagogisk verksamhet som avses i 25 kap. och som erbjuds i eller av kommunen. 

Det innebär att kommunen måste informera om alla utbildningar, även de som erbjuds av friskolor. Tyvärr finns det kommuner som tummar på reglerna. Friskolornas riksförbund har fått signaler av sina medlemmar att det finns kommuner som informerar vårdnadshavare om de utbildningar som erbjuds i kommunens regi, men att de utbildningar som erbjuds av friskolor utelämnas i den informationen. Det är ett ideologiskt ställningstagande från kommunerna som inte är acceptabelt. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att alla landets kommuner ska följa lagen när det gäller skyldigheten att informera vårdnadshavare om de utbildningar som erbjuds i kommunen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1397 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Dnr U2017/02348/GV

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1397 av Boriana Åberg (M) Information om friskolor

Boriana Åberg har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att alla landets kommuner ska följa lagen när det gäller skyldigheten att informera vårdnadshavare om de utbildningar som erbjuds i kommunen.

Som Boriana Åberg mycket riktigt anger så regleras det i skollagen att alla kommuner ska informera vårdnadshavare och elever om utbildning i förskolor, förskoleklasser, grundskolor, grundsärskolor, fritidshem, gymnasieskolor och gymnasiesärskolor och om sådan pedagogisk verksamhet som avses i 25 kap. och som erbjuds i eller av kommunen. Kommunen ska också informera om riksrekryterande utbildningar inom gymnasieskolan och gymnasiesärskolan och om motsvarande utbildningar vid fristående skolor (29 kap. 19 §). De aktuella bestämmelserna i sin nuvarande lydelse trädde i kraft den 1 juli 2015. Tidigare omfattade bestämmelserna endast förskola, fritidshem och sådan pedagogisk verksamhet som avses i 25 kap.

I förarbetena till bestämmelserna, propositionen Villkor för fristående skolor m.m. (prop. 2013/14:112 s. 59 f.), angav regeringen att det är viktigt att vårdnadshavare och elever får en komplett och korrekt information om de utbildningar som finns att välja på. Genom att informationen ges oberoende av vilken huvudman som anordnar utbildningen säkerställs det, menade regeringen, att informationen ges på lika villkor och att konkurrensneutralitet uppnås.

Jag delar den tidigare regeringens uppfattning i frågan. Jag konstaterar också att bestämmelserna finns i skollagen och att den angivna informationsplikten åvilar alla kommuner. Om en kommun inte följer bestämmelserna är det något som Statens skolinspektion, som ansvarar för den statliga tillsynen, kan granska i sin kontrollverksamhet.

Stockholm den 23 maj 2017

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.