Till innehåll på sidan

Individanpassat brandskydd för äldre och funktionsnedsatta

Skriftlig fråga 2017/18:1610 av Anna-Lena Sörenson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-08-13
Överlämnad
2018-08-13
Besvarad
2018-08-27
Sista svarsdatum
2018-08-27
Svarsdatum
2018-08-27
Anmäld
2018-08-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Hallengren (S)

 

Just nu pågår en översyn av socialtjänstlagen med Margareta Winberg som särskild utredare. Inom ramen för översynen utreds även vissa av socialtjänstens uppgifter, för att utforma en jämlik och jämställd socialtjänst som bidrar till social hållbarhet med individen i fokus. Regeringens uppdrag kommer att ligga till grund för stora förbättringar för de mest utsatta i vårt samhälle. Direktiven banar väg för en ny lag som värnar den enskilde, men de beskriver inte i detalj vilka områden och uppgifter som ska ses över.

I civilutskottet och socialutskottet har under året en diskussion förts om att äldres och funktionsnedsattas brandskydd brister. Varje år omkommer ca hundra personer på grund av brand i sina hem. Äldre och människor med funktionshinder är överrepresenterade. I en tid då allt fler bor kvar hemma i stället för i särskilda boenden är risken stor att fler omkommer om inte samhället tar sitt ansvar när det gäller att värna ett tryggt brandskydd även i hemmet. 

I dagsläget finns ingen lag som berör individanpassat brandskydd.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Lena Hallengren följande:

 

Hur ser statsrådet på möjligheten att i samband med den pågående översynen av socialtjänstlagen belysa dessa viktiga frågor?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1610 besvarad av Statsrådet Lena Hallengren (S)



S2018/

04430/FST

Socialdepartementet

Barn-

äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1610 av Anna-Lena Sörensson (S)
Individanpassat brandskydd för äldre och funktonsnedsatta

Anna-Lena Sörensson har frågat mig hur jag ser på möjligheten att i samband med den pågående översynen av socialtjänstlagen belysa frågan om individanpassat brandskydd för äldre och personer med funktions-nedsättning.

Det är mycket viktigt att var och en kan känna sig trygg i sin bostad, oavsett om man är äldre eller har en funktionsnedsättning. Detta gäller också skydd mot bränder.

Syftet med utredningen Framtidens socialtjänst är att utforma en socialtjänst som bidrar till social hållbarhet med individen i fokus och som med ett förebyggande perspektiv ger människor lika möjligheter och rättigheter. Översynen ska resultera i en lagstiftning som främjar effektiva och kunskaps-baserade insatser av god kvalitet inom befintliga ramar. Principerna om helhetssyn, kommunens yttersta ansvar, den enskildes ansvar för sin och andras situation, tillvaratagandet av den enskildes resurser och den enskildes aktiva deltagandet i arbetslivet ska fortsatt kunna hävdas i socialtjänstens insatser. Principen om helhetssyn gäller vid handläggning av enskilda ärenden inom socialtjänsten redan idag.

På flera håll i landet samverkar den kommunala räddningstjänsten och socialtjänsten tillsammans för att minska antalet brandtillbud. På nationell nivå bedrivs redan idag förebyggande arbete för ökad brandsäkerhet i hemmen av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). MSB har bl.a. publicerat en vägledning för individanpassat brandskydd, Brandsäker bostad för alla.

Regeringen har också i februari 2018 gett MSB i uppdrag att stärka aktörssamverkan och erfarenhetsåterföring inom ramen för samhällets förebyggande arbete mot allvarliga olyckor i hem- och fritidsmiljö (Ju2018/00781/SSK). Bränder är en av olyckstyperna som ingår i uppdraget. Uppdraget ska redovisas senast den 1 februari 2019.

Stockholm den 27 augusti 2018

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.