inbördeskriget i Kongo-Brazzaville

Skriftlig fråga 1998/99:420 av Ekholm, Berndt (s)

Ekholm, Berndt (s)
Fråga 1998/99:420 av Berndt Ekholm (s) till utrikesministern om inbördeskriget i Kongo-Brazzaville

den 3 mars

 

Kongo-Brazzaville är ett land som successivt föröds av en maktstrid mellan politiska ledare. Tusentals kongoleser har massakrerats och hundratusentals har flytt till skogarna från städer och byar. Tre olika milisstyrkor organiserar tonårspojkar som plundrar och mördar civilbefolkningen och varandra.

President Sassou kom till makten efter ett inbördeskrig med utländsk inblandning som ersatte det val som skulle ha hållits 1997. I december 1998 kom en ny urladdning. Det pågår sedan dess ett systematiskt dödande av unga män, mord på kvinnor och barn, avrättningar av medlare och en humanitär nödsituation.

Detta är en tragedi som i stor utsträckning pågår utan internationell uppmärksamhet. De enda som engagerat sig för ett slut på kriget är kyrkorna. I Sverige har Svenska Missionsförbundet engagerat sig aktivt för att upplysa om vad som händer. Världssamfundet förhåller sig i övrigt märkligt passivt, FN och EU inkluderade.

 

Jag vill därför fråga utrikesministern om regeringen är beredd att aktivt agera för att främja internationella ansträngningar för att på slut på striderna i Kongo-Brazzaville.

 

 

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 1999-03-03 Anmäld: 1999-03-09 Besvarad: 1999-03-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga