importförbud mot hund- och kattskinn

Skriftlig fråga 2002/03:71 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

den 30 oktober

Fråga 2002/03:71

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om importförbud mot hund- och kattskinn

För någon vecka sedan visade svensk TV ett reportage gjort av den tyske dokumentärfilmaren Manfred Kareremann om produktionen av hund- och kattskinn. I reportaget avslöjades enorma grymheter som djuren utsattes för, bland annat förekom det att katter flåddes levande. Uppskattningsvis utsätts flera miljoner hundar och katter för den här behandlingen i Kina.

Efter TV-inslaget så har en kraftfull konsumentprotest riktats mot både att hund- och kattskinn försäljs i Sverige och då under vilseledande namn. Konsumentprotesterna har bland annat riktats mot oss politiker i form av krav på importförbud och obligatorisk ursprungsmärkning.

I Danmark reagerade regeringen redan dagen efter att dokumentärfilmen visades där. Den danske justitieministern lovade att hårt driva kravet på att importförbud mot hund- och kattskinn ska införas både nationellt och inom hela EU.

Det är hög tid att den svenska regeringen tar sig an frågan om importen av hund- och kattskinn. Jag förväntar mig att regeringen med emfas ska arbeta för ett importförbud nationellt och inom EU.

Min fråga till jordbruks- och konsumentministern:

Hur kommer jordbruksministern att arbeta för att få till stånd ett importförbud mot hund- och kattskinn både nationellt och inom EU?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2002-10-30 Anmäld: 2002-10-30 Besvarad: 2002-11-06 Svar anmält: 2002-11-06
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2002-11-06)