Illegalt spel på allmänna platser i Stockholms city

Skriftlig fråga 2009/10:853 av Pehrson, Johan (fp)

Pehrson, Johan (fp)

den 31 maj

Fråga

2009/10:853 Illegalt spel på allmänna platser i Stockholms city

av Johan Pehrson (fp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Allt fler turister luras av illegala gatuspelare i Stockholm. Antalet ligor som opererar runt omkring city har mångdubblats de senaste åren, samtidigt som polisen har väldigt svårt att göra något åt problemet.

Mitt i centrala Stockholm på Drottninggatan, i turistvimlet, i dagsljus, sker varje dag detta illegala spelande. Det handlar om ligor eller grupper av människor som lurar pengar av framför allt turister. Den som leder spelet roterar några askar på en liten matta där man ska gissa i vilken ask en pappersboll hamnar. De kriminella arbetar i lag där några låtsas vara turister för att visa att man kan vinna pengar, medan andra står och övervakar att polisen inte närmar sig. Men människorna som luras har ingen chans att vinna.

Dessutom är detta ett brott mot lotterilagen, med så lågt straffvärde att det endast ger böter. Lagstiftningen skulle behöva skärpas så att det medförde fängelsestraff, då skulle polisen kunna gripa personerna. Som lagen är utformad i dag kan polisen i bästa fall lägga beslag på pengarna.

Många människor har vidare reagerat på de illegala spelen och är bestörta över att se turister och andra luras på pengar. Polisen har även uppmärksammat detta och ser ett ökande problem som växt till ett näst intill okontrollerat läge. Nu är det dags att lösa problemet.

Vilka initiativ är justitieminister Beatrice Ask beredd att ta med anledning av det anförda?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2010-05-31 Anmäld: 2010-06-01 Svar anmält: 2010-06-14 Besvarad: 2010-06-14
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-06-14)