Illegal trafikskoleverksamhet

Skriftlig fråga 2016/17:361 av Yilmaz Kerimo (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-22
Överlämnad
2016-11-23
Anmäld
2016-11-24
Svarsdatum
2016-11-30
Sista svarsdatum
2016-11-30
Besvarad
2016-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Enligt Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR) finns det problem med illegala trafikskolor i hela landet. Dessa trafikskolor saknar oftast tillstånd från Transportsstyrelen om att bedriva verksamhet och har endast handledare i stället för utbildade trafiklärare. Inga avgifter betalas till Transportstyrelsen, det finns ingen insyn eller rättigheter för eleverna, och allt betalas svart.

Oftast består dessa verksamheter av privatpersoner som arbetar enskilt eller i grupp och som livnär sig på svart trafikskoleverksamhet. Det är alternativ som erbjuder undervisning på andra språk än bara engelska och svenska. Det här är en bransch med osund konkurrens, där säkerheten för både elever och för trafiken är i fara. Många av de elever som kör med oseriösa förare klarar oftast inte heller uppkörningen, eftersom kvaliteten i undervisningen är väldigt låg.

I dag finns det ungefär 6 000 fordon med dubbelkommando i Sverige, och endast hälften har tillstånd för övningskörning. Dessa förare kör ofta med bilar som inte är registrerade eller med privata bilar som är elevernas. Bilarna upptäcks oftast av Trafikverket vid uppkörningen. Samma bil kan dyka upp med olika elever som har vant sig vid att köra just den bilen. Då man kollar upp registreringen står bilen skriven på en skyddad identitet.

STR, i samarbete med Trafikverket och Transportsstyrelsen, har förslag på ett alternativt lärarprotokoll där handledaren krävs på identifiering inför varje körlektion. Detta skulle kunna ske via e-legitimation. Ett annat förslag är att minska antalet handledartillstånd till ca 5–6 tillstånd i stället för 15, som det är i dag. Dispenser kan lämnas av Transportstyrelsen i speciella fall.

Det är bra att vi nu föreslår studielån till körkort, men vi bör vidta åtgärder för att få bort den illegala verksamheten med oseriösa förare och illegala trafikskolor. Ett sätt att lösa problemet är att endast bevilja CSN lån till trafikskolor med tillstånd från Transportsstyrelsen, så att inte oseriösa aktörer plockar ut pengarna.

Det bör även finnas skärpta straff för den som kör utan handledartillstånd, och bilar med dubbelkommando bör endast beviljas för registrerade trafikskolor. Sammanfattningsvis måste åtgärder vidtas, så att de seriösa trafikskolorna kan fungera och därmed trafiksäkerheten för alla förbättras.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att komma till rätta med problemen med illegala trafikskolorna?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:361 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2016/07286/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:361 av Yilmaz Kerimo (S) Illegal trafikskoleverksamhet

Yilmaz Kerimo har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att komma till rätta med problemen med illegala trafikskolor.

En god förarutbildning är viktig för att ge blivande körkortstagare nödvändiga kunskaper för att kunna framföra fordon på ett säkert sätt. Detta är en del av arbetet mot nollvisionen, som är grunden för Sveriges trafiksäkerhetsarbete.

Polisen och Transportstyrelsen har ett etablerat samarbete kring problematiken med olaglig trafikskoleverksamhet och olaglig övningskörning. Samarbete finns även mellan Transportstyrelsen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten för att angripa problemet med verksamheter i branschen som inte vill göra rätt för sig genom att de saknar de tillstånd som krävs och att de inte betalar erforderliga skatter och avgifter på det sätt som alla företag måste göra.

Transportstyrelsen arbetar systematiskt, i dialog med bransch och andra myndigheter, för att stävja olaglig trafikskoleverksamhet. Arbetet utgår från ett helhetsperspektiv, där flera slags åtgärder kan vara aktuella. Ett exempel på en sådan åtgärd är det som kallas digitalt utbildningsprotokoll (DUP), som riktar sig mot privata handledare och tydliggör och stärker handledarens roll och ansvar, och där det tydliggörs vilka moment en elev måste klara i processen fram mot själva körprovet. Arbetet med DUP bedrivs i ledning av VTI i ett treårigt projekt som samfinansieras av Transportstyrelsen, Trafikverket och STR.

Det saknas i dag underlag som visar att ett förbud av fordon med dubbelkommando utanför trafikskoleverksamheten skulle leda till en mer trafiksäker övningskörning eller stävja illegal trafikskoleverksamhet.

Det finns inte någon utvärdering av den tidigare regelförändringen av antal möjliga elever per handledare och dess eventuella effekter. Transportstyrelsen har för avsikt att påbörja en utvärdering av den regelförändringen.

Många arbetsgivare ställer i dag upp B-körkort som ett krav för anställning. Men bristande ekonomi kan i många fall vara en anledning för personer att inte ta körkort. Regeringen avser därför att utreda frågan om att möjliggöra lån från Centrala studiestödsnämnden till körkortsutbildning för B-körkort i syfte att genomföra förslaget under mandatperioden.

Stockholm den 29 november 2016

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.