Idefjorden

Skriftlig fråga 2014/15:274 av Fredrik Christensson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-05
Överlämnad
2015-03-06
Anmäld
2015-03-10
Svarsdatum
2015-03-18
Sista svarsdatum
2015-03-18
Besvarad
2015-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Frågan om att fördjupa Idefjorden mellan Sverige och Norge är nu aktuell igen. Haldens kommun vill ha bort tröskeln vid Idefjordens mynning så att djupgående fartygstonnage ska kunna passera den grunda tröskeln för att nå den inre hamnen i Halden. Vid tidigare tillfällen när frågan har varit uppe har både svenska regeringen och myndigheter varit tydliga med att det inte är aktuellt.

Idefjorden har en lång förgiftad historiebild som inleds redan på 1920-talet, då fiskarna i området började se miljöförändringar i Idefjorden. Under 1960 blev det badförbud i det svensk-norska vattnet. Idefjorden är dock en svensk-norsk gränsfjord som under 1990-talet visade på hur konstruktivt internationellt miljöarbete ger resultat. Idefjorden är nu på ytan miljömässigt återställd så att den ger både fiskelycka och badmöjligheter, dock med ständig uppmärksamhet från närboende om vattnets kvalitetsförändringar. Enligt forskningen som gjorts på Sven Lovén Center återfinns 50 års ansvarslöst miljöförstörande utsläpp i bottenslammet.

Risken med större tonnage är att större och kraftigare propellrar riskerar att röra upp alla de "konserverade" gifterna i bottensedimenten, som med de kraftiga tidvattenströmmarna åker ut i Kosterhavets nationalpark. Försiktighetsprincipen måste gälla för att bottenslammet inte ska komma i omlopp på grund av ändrade vattenströmmar. En fördjupning av Idefjorden och därmed djupgående fartygstonnage riskerar att förändra strömningsförhållandena och därmed påverka dessa sediment. Det är därför viktigt att svenska regeringen ännu en gång är tydlig mot Norge i denna viktiga fråga för miljön. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson följande:

 

Om regeringen har fått eller får en ny framställan från Norge om att återuppta frågan om att fördjupa Idefjorden, hur avser ministern att agera?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:274 besvarad av Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister

Dnr M2015/1232/Nm

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Svar på riksdagsfråga 2014/15:274 av Fredrik Christensson (C) Idefjorden

Fredrik Christensson har frågat mig om regeringen har fått eller får en ny framställan från Norge om att återuppta frågan om att fördjupa Idefjorden, hur avser ministern att agera?

Norges regering har genom samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen skrivit till mig den 18 februari i år och frågat om förutsättningarna för att utvidga farleden i Idefjorden kopplat till utvecklingen av ett aktivt näringsliv i Halden.

Jag har i brev svarat Norges samferdselsminister den 17 mars och förklarat att planerna på att spränga bort tröskeln vid inloppet till Idefjorden i syfte att utvidga den befintliga farleden är en fråga som under årens lopp väckt stor uppmärksamhet i Sverige, även i riksdagen och att en sådan utvidgning av farleden skulle påverka unika delar av svenskt territorium som är skyddade enligt svensk lagstiftning och rättsliga åtaganden inom den europeiska unionen.

Jag har informerat min norska kollega om att ett genomförande av projektet på svenskt territorium kräver beslut om tillstånd eller tillåtlighet av länsstyrelse, mark- och miljödomstol och regeringen enligt miljöbalken och beslut av Sjöfartsverket enligt lagen (1983:293) om inrättande, utvidgning och avlysning av allmän farled och allmän hamn. Utan dessa beslut kan inte projektet genomföras.

Jag har i mitt svar till Norge redovisat att jag inte på något sätt kan föregripa dessa eventuella framtida prövningar men värt att nämna är att majoriteten av de svenska instanser som under årens gång yttrat sig om projektet är uttalat kritiska, bl.a. med bakgrund i områdets naturvärden. Idefjorden ingår i Natura 2000-nätverket och området bedöms som särskilt känsligt från ekologisk synpunkt samt är av riksintresse för yrkesfiske, naturvård och friluftsliv enligt miljöbalken.

Jag delar helt Fredrik Christenssons bedömning att den förbättrade miljösituationen i Idefjorden under senare tid är ett exempel på konstruktivt svensk-norskt miljösamarbete och jag har i mitt svar till Norge framhållit betydelsen av att Sverige och Norge fortsätter samarbeta för att på bästa sätt säkerställa ett långsiktigt skydd för värdefulla naturmiljöer i våra gränstrakter.

Stockholm den 18 mars 2015

Åsa Romson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.