Id-kontrollernas kostnad för Skåne

Skriftlig fråga 2015/16:1107 av Boriana Åberg (M)

Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Kristina Persson (S)

 

Sedan Id-kontrollerna vid hamnar och gränsövergångar infördes den 4 januari har antalet arbetspendlande över Öresundsbron minskat. Enligt Skånetrafiken har deras försäljning av pendlarkort för resor över Öresund minskat med 8 procent under januari och februari jämfört med samma period förra året. Sydsvenska handelskammaren har tagit fram en rapport om hur mycket förseningar och minskat arbetspendlande till och från Danmark kostar. Sammanlagt handlar det enligt rapporten om förluster för samhället på 1,5 miljarder kronor per år. Ministern för nordiskt samarbete Kristina Persson är dock tveksam till rapportens siffror. Till Sydsvenskan sa hon: Jag har inte hunnit sätta mig in i rapporten, men jag har sett slutsatsen att gränskontrollerna skulle kosta 1,5 miljarder kronor per år. Det låter som en hög siffra. Resonemanget bygger på många antaganden. Det kan uppfattas som märkligt att statsrådet avfärdar rapporten utan att ha läst den.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Kristina Persson:

 

Har statsrådet nu läst Sydsvenska handelskammarens rapport, och anser statsrådet fortfarande att rapporten kommer fram till en för hög siffra?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2016-04-14 Överlämnad: 2016-04-14 Anmäld: 2016-04-15 Sista svarsdatum: 2016-04-20 Svarsdatum: 2016-04-21
Svar på skriftlig fråga