Hyrbilar, taxi, trängselskatt och konkurrens

Skriftlig fråga 2006/07:1643 av Eriksson, Birgitta (s)

Eriksson, Birgitta (s)

den 14 september

Fråga

2006/07:1643 Hyrbilar, taxi, trängselskatt och konkurrens

av Birgitta Eriksson (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Enligt tidningsuppgifter så höjde de tre största taxibolagen i Stockholm sina priser i samband med att trängselskatten trädde i kraft. Även den höjda avgiften för trafikförsäkringen har bidragit till att resorna kostar mer. Om taxibolagen har många miljöbilar kan dock givetvis bolagets kostnader för trängselskatten reduceras och därmed också taxipriset för alla kunder.

Biluthyrarnas Riksförbund (Burf) menar sig dock inte ha samma möjlighet att slå ut kostnaden samt framhåller administrativa problem kring efterdebitering av trängselskatten. Biluthyrningsbranschen får både en ökad kostnad och en konkurrensnackdel.

Att människor åker taxi eller hyr bil vid behov leder till minskat bilkörande eller åkande, vilket är bra för miljön. Att åka taxi eller hyra bil bör därför inte göras mindre attraktivt.

Avser näringsministern att ta några initiativ i syfte att motverka de konkurrensnackdelar taxi och i än högre grad hyrbilsbranschen drabbats av?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2007-09-14 Anmäld: 2007-09-18 Besvarad: 2007-09-19 Svar anmält: 2007-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2007-09-19)