Utrikesdepartementet
|
Utrikesministern
|
|
|
|
|
|
|
|
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1233 av Amineh Kakabaveh (V) Hushållsslavar
Amineh Kakabaveh har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att Sverige i egenskap av såväl enskilt land som medlem i EU och FN lyfta frågan om det utbredda utnyttjandet av kvinnor som s.k. hushållsslavar i vissa delar av världen.
Jag delar fullt ut Amineh Kakabavehs upprördhet över det cyniska och systematiska utnyttjandet av kvinnor som s.k. hushållsslavar. Problematiken rör både gästarbetare och inhemska kvinnor och flickor, och förekommer världen över vilket belyses i många av de MR-rapporter som Utrikesdepartementet publicerar i veckan. Utnyttjandet av utsatta människor måste upphöra i alla dess former, något som också FN och världens länder enats om i den nya agendan för hållbar utveckling – Agenda 2030.
Arbetet för att uppnå målen i Agenda 2030 är en viktig fråga för regeringen och en kärnuppgift för Utrikesdepartementet. Arbetet för mänskliga rättigheter avspeglar sig i såväl vår internationella diplomati som i bistånds- och utvecklingsarbetet. Arbetet mot människohandel, våld och sexuellt utnyttjande av kvinnor och barn och arbetet för jämställdhet är i detta sammanhang högt prioriterade frågor. För att kunna fokusera ännu mer på internationellt påverkansarbete kring dessa frågor tillsatte regeringen förra året en särskild ambassadör för mänskliga rättigheter och en särskild ambassadör mot människohandel. Syftet är att Sverige med ännu större kraft i EU, FN och i andra sammanhang ska vara en tydlig röst för mänskliga rättigheter samt kunna driva på arbetet mot människohandel och efterföljande exploatering. Ambassadören mot människohandel har även i uppdrag att försöka påverka fler länder i världen att anta motsvarande lagstiftning som vi har i Sverige mot köp av sex, eftersom vi ser detta som ett viktigt instrument i kampen mot ojämställdhet, mot utnyttjandet av människor i utsatta situationer och för att förhindra människohandel för sexuell exploatering.
Vad specifikt gäller utnyttjandet av kvinnor som hushållsslavar har denna fråga börjat uppmärksammas allt oftare i det internationella arbetet mot människohandel. Sverige kommer i olika forum och inom ramen för våra samarbeten verka för att få stopp på det cyniska och systematiska utnyttjandet av utsatta kvinnor som hushållsslavar.
Stockholm den 26 april 2017
Margot Wallström