Till innehåll på sidan

Hur regeringen motverkar rekryteringen av jihadister

Skriftlig fråga 2014/15:19 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2014-10-15
Överlämnad
2014-10-15
Anmäld
2014-10-16
Sista svarsdatum
2014-10-22
Svarsdatum
2014-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Flertalet medier och privatpersoner har den senaste tiden vittnat om att det i Sverige sker en rekrytering av jihadister till Daesh (Islamiska staten), al-Qaida-anknutna al-Nusra-fronten och andra terroristgrupper. Säkerhetspolisen har därmed också gått ut med uppgiften att det i dag finns ett förhållandevis stort antal svenska medborgare som strider för, eller har stridit för, olika extremistgrupper i utlandet.

Sverigedemokraterna har tidigare motionerat om att förbjuda dessa terroristresor, bland annat eftersom dessa medborgare vid en eventuell återkomst kan vara en säkerhetsrisk för övriga svenska medborgare. Trots att detta är ett faktum har övriga partier avslagit dessa förslag samtidigt som förslag på hur regeringen ska motverka resorna eller för den delen rekryteringen har uteblivit. I stället för att något statsråd i den nytillträdda regeringen tydligt har gått ut med vilket enormt problem detta är, har en av regeringens ministrar fått mer eller mindre tydliga anklagelser om islamism av en före detta socialdemokratisk riksdagsledamot.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det är ett stort problem att radikala islamister fritt kan agera i Sverige på ett sätt som riskerar att verka mycket negativt i framtiden. Okunskapen kring det tveklöst största hotet mot Sverige i dag är påtaglig, och när det inte längre är en ovanlig syn med islamistsymboler i samhället behöver riksdag och regering agera. 

Med anledning av ovanstående önskar jag ställa följande fråga: Har justitieministern gjort ställningstagandet att det är dags att förbjuda dessa resor och vad avser ministern att göra för att förhindra ytterligare rekrytering i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:19 besvarad av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister

Dnr Ju2014/6285

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:19 av Markus Wiechel (SD) Hur regeringen motverkar rekryteringen av jihadister

Markus Wiechel har frågat mig om jag har gjort ställningstagandet att det är dags att förbjuda terroristresor och vad jag avser att göra för att förhindra ytterligare rekrytering i Sverige.

Regeringen ser allvarligt på problematiken med att personer reser till konfliktområden för att ansluta sig till terroristgrupper och delta i eller träna för strid. De som reser iväg utgör ett hot på platsen de reser till och utsätter även sig själva för fara. De som återvänder till Sverige kan också utgöra ett hot mot Sverige och svenska intressen.

Sverige lever upp till sina internationella åtaganden avseende terroristbrott och förebyggande av terrorism, bl.a. rambeslutet om bekämpande av terrorism från 2002 med en ändring från 2008. Denna reglering har genomförts genom bl.a. lagen om straff för terroristbrott och lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Den svenska strafflagstiftningen på terrorismområdet är långtgående och innebär bl.a. att förberedelse och stämpling samt rekrytering till terroristbrott är kriminaliserat.

FN:s säkerhetsråd antog nyligen en resolution om bl.a. åtgärder för att motverka att personer reser utomlands för att begå terroristhandlingar. Sverige stod tillsammans med bl.a. EU:s övriga medlemsstater bakom resolutionen. Inom Regeringskansliet pågår nu ett arbete med anledning av resolutionen för att se på vilket sätt den ska genomföras i Sverige.

EU:s utrikesministrar antog den 20 oktober 2014 en strategi för kampen mot terrorismen och utländska stridande i Irak och Syrien. I den lyfts arbete som syftar till att åtgärda förhållanden som leder till spridning av terrorism fram som en prioriterad åtgärd.

I sammanhanget måste det understrykas att det förebyggande arbetet är väldigt viktigt. Samtidigt med snabbt verkande åtgärder för att motverka problemet krävs långsiktigt arbete med grundorsakerna, t.ex. arbete för att motverka radikalisering och våldsbejakande politisk och religiös extremism. Här spelar regeringens arbete för minskad arbetslöshet och social utsatthet också en stor roll.

Regeringen kommer fortsätta att noga följa utvecklingen på området.

Stockholm den 23 oktober 2014

Morgan Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.