humanitära insatser i Jugoslavien

Skriftlig fråga 1998/99:788 av Wegestål, Karin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-07-02
Anmäld
1999-07-06
Besvarad
1999-07-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:788 av Karin Wegestål (s) till försvarsministern om humanitära insatser i Jugoslavien

den 2 juli

 

Förbundsrepubliken Jugoslavien, en suverän stat, har i strid med internationell rätt utsatts för 80 dygn av terrorbombningar. Nu stundar en lång och mödosam återuppbyggnad av en nation i ruiner.

Statens Räddningsverk i Sverige är känt för viktiga fredsinsatser som att röja upp och skapa bättre levnadsbetingelser för civilbefolkningen i områden där krig och andra katastrofer slagit deras tillvaro i spillror.

Räddningsverket har liksom svenska militära fredsstyrkor gjort stora insatser med verkligt fredsbyggande, eftersom de kunnat samarbeta med båda sidor i ett konfliktområde. Förhoppningsvis kan de tillåtas göra detta också denna gång.

Hundratusentals av Jugoslaviens invånare kommer att sakna tak över huvudet när vintern kommer. I vissa områden gör sig vintern påmind redan i oktober månad. Ett mycket stort antal bostäder saknar i dagsläget hela tak, fönster och uppvärmningsmöjligheter. Bl.a. kommer det att behövas stora mängder av armerad plast för att inför vintern täta hålen där fönstren suttit. Detta material måste framställas eftersom det ej finns i lager.

Räddningsverket behöver en rejäl framförhållning för att hinna införskaffa material och utrustning som krävs för att åtminstone provisoriskt kunna göra bostäderna beboeliga.

 

Avser försvarsministern vidta några åtgärder så att hjälparbete kan komma i gång före vintern?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:788 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:788 om humanitära insatser i Jugoslavien
    Utrikesminister Anna Lindh

 

Karin Wegestål har frågat försvarsministern vilka åtgärder han ämnar vidta så att hjälparbetet i f.d. Jugoslavien kan komma i gång före vintern. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Med det beslut regeringen fattade den 22 juni om akuta svenska biståndsinsatser i Kosovo och den närliggande regionen, gav regeringen Sida i uppdrag att genomföra humanitära insatser och återuppbyggnadsprogram i enlighet med Sidas skrivelse till regeringen den 18 juni 1999. Fram till den 22 juni hade Sverige beviljat totalt 83,5 miljoner kronor i bidrag för humanitära insatser i området. För ytterligare insatser under återstoden av 1999 står 170 miljoner kronor till Sidas förfogande. Enligt min mening har Sverige därmed god beredskap att genomföra hjälpinsatser inför vintern.

Enligt den svenska biståndsstrategin till Kosovo och den närliggande regionen kommer det redan pågående humanitära biståndet att fortsätta under minst två år. Ett nytt program för akuta återuppbyggnadsinsatser kommer också snarast att sättas i gång. Humanitära insatser kommer till väsentlig del att kanaliseras via multilaterala organ. Dessa kommer att inrikta sig på tillfälliga bostäder till flyktingar, minröjning, transportstöd, hälsosektorn, liksom stöd till olika former av samordning. Tonvikten i de omedelbara återuppbyggnadsinsatserna under resten av 1999 kommer att ligga på akut återuppbyggnad, rehabilitering och reparation av grundläggande infrastruktur. Under de uppskattningsvis första tre åren kommer Sida även att koncentrera delar av utvecklingsbiståndet till s.k. integrerade områdesprogram som täcker ett stort antal aktiviteter i det lokala samhället, såsom återuppbyggnad av bostäder genom hjälp till självhjälp samt reparation av bygdens lokala infrastruktur och gemensamma byggnader. Programmen föreslås till största delen genomföras av samma svenska organisationer som varit verksamma i Bosnien-Hercegovina.

I sammanhanget vill jag påminna om att Sverige även bidrar till de nödlidande i regionen genom de medel som kanaliseras via EU och den gemensamma budgeten. Måndagen den 5 juli 1999 fattade den europeiska kommissionens organ för humanitärt bistånd ECHO beslut om insatser i regionen om 1,7 miljarder kronor (196 miljoner euro) fram till slutet av 1999. En av de prioriterade insatserna blir nödreparationer av skadade bostadshus. Totalt har ECHO därmed bistått regionen med ca 3,3 miljarder kronor (378 miljoner euro) under 1999.

Karin Wegestål uppmärksammar i sin fråga nödvändigheten av att Räddningsverket har framförhållning för att på uppdrag kunna genomföra insatser för vintern. Enligt sin instruktion har Räddningsverket bl.a. uppgiften att upprätthålla beredskap för hjälparbete. Vidare skall de enligt regleringbrevet kunna medverka i den inledande återuppbyggnadsfasen i krigs- och katastrofdrabbade länder. Detta omfattar förutom direkt livsuppehållande materiel såsom tält och filtar bl.a. även transportstöd, sambandsexpertis, logistikstöd, vattenrening samt minröjningsexpertis. Räddningsverket kan med kort förvarning iordningställa skadade bostadshus så att de kan brukas även under höst och vinter i avvaktan på permanenta lösningar. Förutom egna resurser kan Räddningsverket genom avtal med olika leverantörer snabbt mobilisera resurser av god kvalitet. En kartläggning har påbörjats för att identifiera tänkbara leverantörer av t.ex. byggnadsmateriel i närområdet.

I samband med den nu aktuella krisen på Balkan var Sverige bl.a. genom Räddningsverket mycket snabbt på plats. Räddningsverket har bl.a. transporterat ned ett stort antal förnödenheter till FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) i Albanien och upprättat ett samordningscenter för FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA) i Makedonien. Vidare har Räddningsverket anlitats av FN:s livsmedelsprogram (WFP) för att utföra transporter, av FN:s barnfond (Unicef) för att upprätta en samordningscentral i Pristina och nyligen för uppbyggnaden av FN:s minsamordningscenter i Pristina. Efarenheter visar att Räddningsverkets insatser har störst genomslag när de företas på uppdrag av lokalt verksamma FN-organ. Intresset från bl.a. UNHCR, Unicef och WFP att använda sig av Räddningsverkets tjänster är mycket välkommet och något som både regeringen och Sida uppmuntrar. Jag bedömer därför att Räddningsverket står väl rustat för att på uppdrag av UNHCR, Unicef eller någon annan organisation genomföra insatser i Kosovo eller i den närliggande regionen, inte minst vad avser reparation av bostäder inför vintern.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.