Hoten mot demokratin i Thailand

Skriftlig fråga 2013/14:374 av Linde, Hans (V)

Linde, Hans (V)

den 30 januari

Fråga

2013/14:374 Hoten mot demokratin i Thailand

av Hans Linde (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Under hösten har protesterna i Thailand mot den demokratiskt valda regeringen under Yingluck Shinawatra eskalerat. Oppositionen har blockerat stora delar av centrala Bangkok och valt att inte delta i parlamentets arbete. Oppositionen kräver att regeringen avgår och överlämnar makten till ett Folkets råd, som ska ledas av oppositionen själv. Först efter att detta råd genomfört reformer ska allmänna val hållas.

Den thailändska regeringen har valt att bemöta protesterna med att utlysa nyval. Valet kommer att hållas nu på söndag, den 2 februari. Oppositionen har redan meddelat att den kommer att bojkotta valet, och när förvalet inleddes blockerade oppositionen ett stort antal vallokaler i Bangkok och hindrade människor från att rösta.

Demokratin är långt ifrån konsoliderad i Thailand. 2006 och 2008 avsattes demokratiskt valda regeringar i kupper, och delar av oppositionen har inte tvekat att ta till odemokratiska medel. Det är nu viktigt att omvärlden agerar för att värna de demokratiska institutionerna i Thailand och förhindra att ännu en demokratiskt vald regering avsätts.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige, som enskilt land såväl som medlem i EU och FN, ska agera för att försvara det demokratiska styrelseskicket i Thailand?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2014-01-30 Anmäld: 2014-02-04 Besvarad: 2014-02-07 Svar anmält: 2014-02-17
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2014-02-07)