Hot och hat inom idrottsrörelsen

Skriftlig fråga 2017/18:121 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-18
Överlämnad
2017-10-19
Anmäld
2017-10-20
Svarsdatum
2017-10-25
Sista svarsdatum
2017-10-25
Besvarad
2017-10-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Göteborgs-Postens kartläggning visar att fyra allsvenska ordförande har utsatts för hot, en av dem ordföranden i IFK Göteborg. Så sent som i förra veckan avgick ordföranden för superettanlaget Gais, då även hans fru, skådespelaren och komikern Annika Andersson, blev utsatt för påtryckningar av en missnöjd supporter.

Stiftelsen Tryggare Sverige genomförde en studie 2013 kring hur förtroendevalda, domare och andra funktionärer inom idrotten hade utsatts för hot, trakasserier och emellanåt även våld. 40 procent av vd:arna, klubbdirektörerna och sportcheferna, 35 procent av domarna samt 30 procent av ordningsvakterna och publikvärdarna hade under en ettårsperiod utsatts för otillåten påverkan.

Hot och hat inom idrottsrörelsen är oacceptabla. Här måste samhället och idrotten kraftsamla för att göra idrotten till en trygg arena för såväl utövare som ledare och andra funktionärer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Hur avser socialministern att agera tillsammans med idrottsrörelsen för att stävja hot och hat inom idrotten?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:121 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/05737/FS

Dnr S2017/05770/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på frågorna 2017/18:121 av Saila Quicklund (M) Hot och hat inom idrottsrörelsen och 2017/18:125 av Saila Quicklund (M) Åtgärder mot hot och hat inom idrottsrörelsen

Saila Quicklund har frågat mig hur jag avser att agera tillsammans med idrottsrörelsen för att stävja hot och hat inom idrotten. Saila Quicklund har frågat Morgan Johansson vilka åtgärder han avser att vidta för att stävja förekomsten av hot och hat inom idrottsrörelsen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att jag besvarar även den frågan och jag besvarar frågorna i ett samlat svar.

Alla i vårt land ska kunna känna sig trygga. Hot och hat ska aldrig accepteras och den som gör sig skyldig till ett brott ska lagföras.

Vi ser tyvärr fler och fler tecken på en tilltagande kriminalitet inom och runt idrotten, framförallt gäller detta för fotbollen. Det kan handla om allt från uppgjorda matcher, penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet till huliganism med starka inslag av våld, hot och hat.

Riksidrottsförbundet bedriver sedan en tid ett mer aktivt arbete mot kriminalitet inom och runt idrotten. Tillsammans med Brottsförebyggande rådet genomför förbundet nu en undersökning om trakasserier, hot, våld och korruption inom idrottsrörelsen. Jag ser fram emot att tillsammans med Morgan Johansson och andra berörda statsråd få ta del av resultatet av undersökningen, för det står klart att idrotten behöver hjälp från övriga samhället i denna problematik.

I min dialog med idrottsrörelsen lyfter jag vikten av en väl fungerande medlemsdemokrati och att föreningar och förbund så långt möjligt är öppna och transparanta i alla sina handlingar. Vi vet att kriminella söker sig till miljöer med begränsad insyn och kontroll och att få bort dessa miljöer från idrotten är enligt mig en viktig del av ett långsiktigt brottsförebyggande arbete som måste utföras.

Stockholm den 25 oktober 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.