Hjälp till Spanien och Marocko

Skriftlig fråga 2005/06:201 av Astudillo, Luciano (s)

Astudillo, Luciano (s)

den 21 oktober

Fråga 2005/06:201 av Luciano Astudillo (s) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Hjälp till Spanien och Marocko

När jag tillsammans med några andra unga socialdemokrater i riksdagen besökte Spanien nyligen diskuterades flyktingfrågan intensivt. Många människor från länder söder om Sahara söker sig norrut mot Marocko och sedan över till Spanien, eftersom deras egna länder är fattiga och har ett oroligt politiskt läge. Situationen i Marocko och Spanien har blivit helt ohållbar. Många människor har dött i tumult när de försökt klättra över staketen in i Spanien och EU. Flera har skjutits ihjäl, troligen av marockansk polis. Många har också skadats allvarligt på de sex meter höga stängsel som satts upp vid gränsen.

Det finns ingenting som tyder på att dessa folkströmningar kommer att minska. Inga människor ska behöva gå igenom sådana saker och samarbete måste till mellan EU och Marocko, men även med länderna som de flesta migranterna lämnar, som Mali, Elfenbenskusten, Senegal, Gambia och Guinea.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Laila Freivalds:

Vad avser utrikesministern att vidta för åtgärder för att Sverige och EU ska kunna hjälpa till i arbetet med flyktingar och migranter inom och från Afrika?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2005-10-21 Anmäld: 2005-10-21 Besvarad: 2005-10-27 Svar anmält: 2005-10-28
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2005-10-27)