Hjälp till åkeriföretag

Skriftlig fråga 2019/20:225 av Thomas Morell (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-22
Överlämnad
2019-10-23
Anmäld
2019-10-24
Svarsdatum
2019-10-30
Sista svarsdatum
2019-10-30
Besvarad
2019-10-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Tisdagen den 22 oktober publicerades en artikel där ett åkeriföretag påtalar allvarliga brister i Transportstyrelsens sätt att utföra sina företagskontroller. Kritiken handlar om kör- och vilotider. Företag som vill vara seriösa inom transportnäringen påförs hundratusentals kronor i sanktionsavgifter, i huvudsak på brister som finns inbyggda i systemet. Det är en komplex lagstiftning som reglerar kör- och vilotider, och den tekniska utrustningen lämnar dessutom en del övrigt att önska. Företaget i artikeln arbetar aktivt med kör- och vilotider där företagsledningen har en kontinuerlig dialog med sina förare om vikten av att följa lagstiftningen. Trots detta arbete påförs företaget flera hundra tusen kronor i sanktionsavgifter, och de är inte ensamma i den här situationen. Branschorganisationen Transportföretagens jurist påtalar i samma artikel att myndighetens kontroller är alldeles för fyrkantiga.

Undertecknad har tidigare ställt en fråga till statsrådet om Transportstyrelsens företagskontroller. Jag upplever att regeringen tar alltför lätt på transportbranschens kritik mot Transportstyrelsens sätt att utföra sina kontroller. Det är synnerligen allvarligt när åkeri- och bussföretag inte upplever att kontrollerna sköts på ett korrekt sätt och att myndigheten inte hjälper och stöttar de företag som efterfrågar myndighetens stöd. Förtroendet för myndigheten är på väg att urholkas ordentligt, och det borde rimligen få regeringen att agera kraftfullt.

Problemen med Transportstyrelsens kontroller är flera, men det allvarligaste är att myndigheten inte ser skillnad på ett mänskligt misstag och medvetet fusk. För mig som själv har arbetat med kontroller på väg och i företagens lokaler visar detta på grundläggande kompetensbrist i kontrollverksamheten. Dessutom besöker inte Transportstyrelsen företag när detta efterfrågas av branschen, och myndigheten hänvisar till resursbrist när transportföretag vädjar om myndighetens hjälp.

Att inte ge den hjälp och information som efterfrågas till den som berörs av myndighetens kontroll står i direkt kontrast till förvaltningslagen (2017:900). En av de inledande textraderna i denna lag lyder enligt följande: ”Myndigheten ska lämna den enskilde sådan hjälp att han eller hon kan ta till vara sina intressen.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa en rättssäker kontroll av kör- och vilotider i företagens lokaler?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:225 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2019/02739/TM

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:225 av Thomas Morell (SD)
Hjälp till åkeriföretag

Thomas Morell har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa en rättssäker kontroll av kör- och vilotider i företagens lokaler.

Flera viktiga lagändringar har genomförts i syfte att bidra till en bättre regelefterlevnad på väg. Som exempel kan nämnas att beställaransvaret skärpts, sanktionsavgifter har införts för överträdelser av reglerna om cabotagetransporter och det har blivit möjligt att klampa fordon i upp till 36 timmar för att hindra fortsatt färd. Runt 400 poliser och bilinspektörer har vidareutbildats för att förbättra kontrollerna av tunga fordon på väg.

Under hösten 2017 beslutade regeringen om förändringar i förordningen (2004:865) om kör- och vilotider samt färdskrivare som innebar att sanktionsavgifterna för mindre förseelser sänktes medan de höjdes för större och allvarliga förseelser. Transportstyrelsen fick också utökade möjligheter att vid en företagskontroll sätta ned eller efterge sanktionsavgifter om överträdelsen saknar betydelse i kontrollhänseende eller är obetydlig med hänsyn till syftet med den bestämmelse som har överträtts.

Transportstyrelsens uppdrag är att utöva tillsyn utifrån gällande regelverk. Varken regeringen eller ett enskilt statsråd kan uttala sig om en myndighets tolkning av regelverket i enskilda fall. Insatserna bör dock riktas dit de gör mest nytta. Transportstyrelsen utövar också så kallad riskbaserad tillsyn, vilket innebär ett systematiskt arbetssätt för att analysera, värdera och styra urvalet genom prioriteringar inom tillsynen. På så sätt sker kontroller oftare där riskerna är stora och mindre ofta där riskerna är små.

Regeringen vill stärka kontrollverksamheten ytterligare och beslutade därför den 22 augusti 2019 att en särskild utredare ska se över hur kontrollverksamheten av yrkestrafik på väg bedrivs. Utredningen ska ta fram förslag för effektivare kontroller av yrkestrafiken och en samlad organisationsform för kontrollverksamheten.

Stockholm den 29 oktober 2019

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.